Din ekspert i køkkenudstyr
Gratis fragt over 500 kr.
Hurtig levering
365 dages returret
Indkøbskurv Kurv 0 kr. Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv 0 kr. Vis kurv Gå til kassen Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv 0 kr. Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv 0 kr. Vis kurv Gå til kassen Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Populære produkter
Sodavandsmaskine stål Aarke Sodavandsmaskine stål 1.251 kr.
KVL8300S Chef Titanium XL køkkenmaskine Kenwood KVL8300S Chef Titanium XL køkkenmaskine 4.303 kr.
Grydesæt 5 dele Mareld Grydesæt 5 dele 724 kr.
Artisan KSM175 røremaskine KitchenAid Artisan KSM175 røremaskine 4.199 kr.
Professional Natura Middagssæt 12 dele Mareld Professional Natura Middagssæt 12 dele 499 kr.
Grydesæt 3 dele Eva Trio Grydesæt 3 dele 1.166 kr.
0,5 liter drikkeflaske, vinrød Eva Solo 0,5 liter drikkeflaske, vinrød 160 kr.
Exclusive familiepakke Aqvia Exclusive familiepakke 1.195 kr.
SV50 sous vide Steba SV50 sous vide 699 kr.
Automatisk mælkeskummer Krups Automatisk mælkeskummer 723 kr.
Appartamento espressomaskine hvid Rocket Appartamento espressomaskine hvid 9.999 kr.
E80 espressomaskine Jura E80 espressomaskine 6.799 kr.
Teddy køkkenmaskine Bjørn Teddy køkkenmaskine 7.441 kr.
V60 Buono 80 elkedel Hario V60 Buono 80 elkedel 866 kr.
Citronpresser Funktion Citronpresser 80 kr.
ICE-12S isterningemaskine Wilfa ICE-12S isterningemaskine 1.130 kr.
Suppegryde 10 liter Funktion Suppegryde 10 liter 307 kr.
Sous vide test: Store resultater ved lave temperaturer

Sous vide test: Store resultater ved lave temperaturer

Få en fantastisk smagsoplevelse hjemme i stuen. Sous vide giver dig en restaurantoplevelse, og tryller kødet saftigt og mørt – hver eneste gang. Sous vide tilbereder din mad ved lav temperatur i længere tid, hvilket skaber et resultat du sent vil glemme.

Hvad er en sous vide?

Det lyder måske fransk, og der tager du ikke fejl. Sous vide er fransk og betyder under vakuum. Det er dog ikke fordi det gør os klogere på hvad en sous vide er, men vi kan spore ind på hvad det kunne betyde. Mange stiller spørgsmålet ”hvad er en sous vide” – kort fortalt så tilbereder du din mad ved lav temperatur i længere tid. Du sørger for at vakuumpakke de madvarer du ønsker at tilberede – det kan f.eks. være en steak. Dernæst kommer du den i vandet og indstiller du tid og temperatur. Herfra sørger sous viden for at gøre resten af arbejdet.

Tilbage i 1970’erne startede kokkene på Michelin-restauranterne med at eksperimentere med teknikkerne. De ville tilberede lækker mad med minimalt arbejde. Der var nogle der arbejdede videre med disse teknikker, således vi i dag står med sous viden. Ved traditionel madlavning bruger vi høje temperaturer der tilbereder maden udefra. Ved steaks er den traditionelle tilberedningsmetode med til at skabe flere niveauer af færdighed. Så snart midten har den ønskede temperatur, er yderside langt over færdigstegt. Ved grøntsager gør den traditionelle metode, at de mister næringsstoffer og eventuel smag. Tilbereder du din mad ved deres ideelle temperatur, får du et resultat der er perfekt hele vejen igennem. Du kan f.eks. også tage et kig på æg; æggehvider og æggeblommer kræver to vidt forskellige temperaturer. De bliver helt perfekte når de bliver lavet i sous vide, fordi du har denne kontrol over temperatur og tid. Sous vide er perfekt til at lave pocherede æg. Når du mestrer de basale madvarer, kan du begive dig ud i mere avancerede udskæringer af kød såsom rådyr eller endda fisk.

Ikke nok med at sous viden lader dig tilberede helt fantastisk mad. Du sparer tid samtidig. Sous viden kræver minimal forberedelse. De fleste madvarer kan sagtens klare at blive liggende i sous viden uden at blive tilberedt for meget. Det gør meget for madlavningen, at det er sjovt at stå i køkkenet i stedet for en byrde.

Vidste du? At den verdenskendte kok Heston Blumenthal en gang har tilberedt en hel gris i et badekar. Ifølge Blumenthal kunne de ikke finde et vandbad der var stort nok til hele grisen, så de fandt i stedet et badekar. De lod temperaturen stå til 62C og lod grisen tilberede i halvanden dag. Derefter skar de den op og gav den stegeskorpen. Heston Blumenthal siger, at det er den bedste gris han nogensinde har smagt. Selvom metoden var lidt atypisk, blev den tilberedt på samme måde som med en sous vide.

Sous vide i forskellige former

Nu er du forhåbentlig blevet klogere på hvordan en sous vide maskine fungere og hvad det er godt for. Der fås flere former for sous vide maskiner; sous vide vandbad – også kaldet en vandovn, og en sous vide cirkulator – også kaldet en sous vide stav. Funktionerne ved de to forskellige slags er i bund og grund det samme. Forskellene ligger i kapaciteten og opbevaringen.

Hvorvidt du skal vælge den ene eller den anden model afhænger meget af dit køkken. Dertil også hvordan du måske foretrækker at bruge sous viden. Fordelene ved en sous vide cirkulator er helt bestemt størrelsen. Den er nem at opbevare, idet den ikke fylder meget. Samtidig er den hurtig og nemt at finde frem og sætte i gang. En sous vide stav giver i nogle tilfælde langt mere fleksibilitet end et sous vide vandbad. Vandbadet skal ikke gøre dårligere, da den også har sine fordele. Mængden kan i nogle situationer være større ved et sous vide vandbad. Samtidig har den et låg på, der sikrer, at vandet ikke fordamper undervejs.

Om du vælger den ene eller den anden kommer i sidste ende meget an på hvad foretrækker mest. Prismæssigt ligger begge typer på samme niveau. Forbrugerrådet Tænk har lavet en test af forskellige sous vide maskiner. Her var det et sous vide vandbad der løb af med sejren. Deres konklusion er, at det i sidste ende er hvad man foretrækker at arbejde med, som man skal vælge ud fra.

Faktisk er der en tredje måde hvorpå man kan tilberede med sous vide metoden. Har du vakuumpakket madvarer kan du med fordel komme de i en dampovn. Du tager f.eks. du vakuumpakkede kød og damper det ved en lav temperatur og i længere tid. Ideen er den samme, som ved sous vide med vand.

Der er der dog én sous vide cirkulator der har en feature man bør have i overvejelserne. Witts SmartSousVide har Wi-Fi. Det betyder, at du kan styre din sous vide stav fra din smartphone. Forstået på den måde, at du kan justere på tid og temperatur samt blot holde øje med, at det kører som det skal. Selvom de fleste madvarer ikke tager skade af at ligge i vandbadet længere, så er det en fantastisk funktion. På den måde kan man altid have kontrollen.

Gode tips til tilberedning

Tilberedningen er ligetil, men det kan være svært at komme ordentlig i gang med tilberedningen. Derfor vil vi gerne give dig nogle få fif med på vejen, som du med stor fordel kan benytte dig af.

  • Vælg dit yndlingskrydderi. Med sous vide er dine madvarer konstant i kontakt med marinader og krydderierne. Det vil sige, at du opnår et resultat der smager af så meget mere og er langt mere saftigt.
  • Jo længere tid jo bedre. Selvom det giver sig selv, så er det rigtigt. Selvom du måske i forvejen giver maden 2 timer ved 55 grader, så tager din mad ikke skade af at få endnu længere tid. Nogle madvarer bliver sågar bare mere møre af det.
  • Stegeskorpen giver det sidste. Når du har tilberedt din mad, f.eks. dine steaks i sous viden, så kan du lige komme dem på en varm grillpande efterfølgende. Så får de den lækre stegeskorpe, men forbliver mørt og lækkert.

OBH Nordica           

Selvom vi er vilde med tilberedningsmetoden, vil vi gerne viser jer vores test. Blot for at give jer de sidste grundlag for hvorfor det er smart at tilberede mad på denne måde. Som tidligere nævnt har Forbrugerrådet Tænk testet forskellige sous vide maskiner. Her var deres vinder OBH Precision Sous Vide. Derfor har vi valgt at tage testen op og prøve den. Her kan du følge med hvordan det hele foregår med et sous vide vandbad.

Lav lækkert og mørt kød med en sous vide maskine

OBH Precision Sous Vide er enormt brugervenlig og meget ligetil. Det er nemt at indstille på tiden og temperaturen, hvortil resultatet bliver som du ønsker det. Den har en god kapacitet og risten nede i gør det nemt at placere madvarerne. Den holder temperaturen flot hele vejen gennem og resultatet af bøfferne er perfekt og mørt.

Det nødvendige tilbehør

Det er ligetil og nemt at tilberede mad med sous viden, men derfor er der stadig noget tilbehør, der er en nødvendighed. Du har både behov for vakuumposer og vakuumpakkere.

Vakuumposerne kan anskaffes i flere forskellige størrelser og formater. De fås hvor du både selv kan klippe dem til, men fås også hvor de er klippet til. Vi vil dog gerne give dig et lille tip med på vejen; du kan faktisk bruge forseglede poser, du kan købe i supermarkedet. De poser, hvor du lukker dem til hvor at klikke dem sammen. Ved disse poser er der også nogle ulemper. Det er umuligt at skabe helt perfekt vakuumløsning, da du aldrig kan få al luften ud. Samtidig er sandsynligheden for at din mad flyder også større. Med luft i posen udnytter du ikke teknikken så effektivt som det er meningen. Derudover skal du være opmærksom på, at hvis du tilbereder noget i over 24 timer, vil forseglingen falde. Den sikreste måde – og den måde der giver det absolut bedste resultat er altså med rigtige vakuumposer.

Dertil skal du selvfølgelig bruge en vakuumpakker. Disse fås i et hav af forskellige modeller og mærker. Som udgangspunkt gør de alle nøjagtig det samme. Forskellene ligger i hvor store de er og dermed hvor store poser de er i stand til at forsegle. Det vakuumpakkeren gør er at fjerne al luften fra posen ved at suge det ud. Derefter sørger den for at forsegle posen med lim, så dine madvarer forbliver vakuumpakket. Man burde vakuumpakke alle sine madvarer – også selvom de ikke skal tilberedes i sous viden. Luft er nemt fødevarers værste fjende, da den er med til at forringe holdbarheden. Vakuumpakkerne er enkle og ligetil når du skal bruge dem. De har som udgangspunkt meget få knapper, så de er til at finde ud af. For at vise hvor nemt det egentlig er kan du se med i videoen herunder:

Se hvordan man nemt bruger en vakuumpakker

En verden af smagsoplevelser

Som du nok har læst dig frem til kan en sous vide maskine give dig en verden af smagsoplevelser. Det er en noget af en kokkeverden at begive sig ud i, da der findes mange forskellige modeller. Om ikke andet vil du elske dig selv for resultatet. Hos KitchenOne finder du gode sous vide tilbud - det er bare at springe ud i det. Vi er vilde med ideen om sous vide og der går ikke længe før, at det er alle mands eje.

Din tryghed
Altid 365 dages fortrydelsesret
Gratis levering ved køb over 500 kr.
Autoriseret dansk værksted
Officiel forhandler af alle mærker
Læs alle dine fordele
Brug for hjælp?
Ring fra kl. 9-19 (man-tor) og kl. 9-14 (fre), eller send os en e-mail.
70 777 554
Seneste anmeldelser
Stort udvalg af de bedste mærker