Gryderetter og simremad er enkle retter, som stort set passer sig selv og kan varieres alt efter, hvilke ingredienser der findes i løbet af sæsonen. Okse-, lamme- eller svinekød behøver ikke nødvendigvis at være hovedingrediensen i fyldige efterårsgryderetter. Lav en base, hvor du bruger flere grøntsager, eller brug svamp, fisk, fjerkræ eller vegetariske alternativer som eksempelvis tofu i stedet for.
Tid og temperatur
Det tager tid for en god gryderet at udvikle dybde i smagen. Ofte er den endnu mere velsmagende næste dag, når smagene har tid til at udvikle sig yderligere. Lad hellere retten simre ved lav temperatur i lang tid end det modsatte. Sørg for at have en robust gryde, der kan bruges både på kogepladen og i ovnen, så du nemt kan variere tilberedningsmetoderne.
Når kødet i en gryderet med kød er mørt, kan det fortsætte med at simre i lang tid, men vent med at tilsætte grøntsager, så de ikke koger til mos.
Tilsmagning
En gryderet skal være velafbalanceret og have masser af smag. Som en variation til de mere almindelige smage kan du eksperimentere med frugt for at få sødme og syre. Vælg ingefær for at få styrke, eller byt vand ud med juice, øl eller cider. Et lille skvæt vodka eller kaffe bringer nye, måske uventede, smage frem, som fornyer den klassiske kødgryde.
Tilsæt en cremet, krydret ost i slutningen af tilberedningen for at få en anden smag og konsistens, eller lidt fløde for at gøre gryderetten lidt rundere.
Tilbehør
En nem måde at tilberede en helt ret i én gryde er at tilsætte kartofler. At koge kartoflerne i saucen giver dem en ekstra god smag og ofte også en glattere konsistens. Sørg for at tilsætte lidt ekstra salt, hvis du vælger at koge kartoflerne med i gryderetten.
Ris er et almindeligt tilbehør, mens pasta ikke anvendes lige så ofte. Den pasta, der passer bedst til kødgryderetter, er en lidt større variant som eksempelvis rigatoni. Du kan også tilsætte pasta sammen med lidt vand i slutningen af tilberedningen.
Ribsgelé er et klassisk tilbehør, som også kan bruges som krydderi i en gryderet, men hvad med at servere hindbærmarmelade til din næste efterårsmiddag?
4 portioner
Du skal bruge
Sådan gør du
I begyndelsen af 1970'erne begyndte Francis Staub i franske Alsace at skabe køkkenudstyr af høj kvalitet til ambitiøse kokke.
I dag, 50 år senere, er disse køkkenprodukter elsket over hele verden af både professionelle og nybegyndere.
Ægte madglæde er ikke kun en glæde for smagsløgene. Den appellerer til alle dine sanser – allerede fra forberedelsesfasen. Uanset om du genskaber din bedstemors afprøvede opskrifter eller udvikler dine egne mesterværker, hjælper STAUB dig godt på vej.
Produkterne fra STAUB har den perfekte kombination af traditionelt håndværk og avanceret teknologi. Prisbelønnede restauranter over hele verden sætter pris på den høje kvalitet, og de er glade for at bruge deres produkter i køkkenet.
Hvert støbejernsprodukt – låg, gryde, grillpande, cocette – er skabt i sin egen sandform og er derfor helt unikt. Produktionen finder sted i hjertet af Frankrig. Med sine innovative opfindelser har STAUB optimeret fordelene ved støbejernsgryder og -pander og skabt et produkt, der fortsætter med at imponere over hele verden.
De franske, emaljerede støbejernsprodukter gør hvert måltid uforglemmeligt. Det er førsteklasses kvalitet kombineret med traditionelt håndværk. De klassiske cocotter fra STAUB har en unikt designet drypstruktur på indersiden af låget, der fungerer som en regnskovseffekt, hvor fugt stiger op, kondenserer og drypper jævnt tilbage over maden. Resultatet? Utroligt saftige og smagfulde retter.
STAUB giver 30 års garanti på deres støbejernsprodukter til privatkunder. Garantien er gyldig fra købsdato, men et købsbevis er påkrævet.
Vidste du, at du kan udskifte knoppen på din gryde? Med en sjov knop kan du let ændre udtrykket på din Staub-gryde. I vores sortiment finder du knopper i former som fisk, kanin, gris, ko, kylling og en snegl.
Tip: Hvis du vil gøre det til en voksen version, kan du servere sorbeten i cocktailglas og hælde 4 cl vodka ud over den.
Mærket Staub stammer fra et område i Frankrig, der er kendt over hele verden for dets kulinariske traditioner og helt igennem fantastisk gode mad. Mere præcist hedder området Alsace, og Staubs kernekompetencer følger helt i tråd med det område. Staubs produktkategorier omfatter bl.a. støbejern og stentøj, som begge medvirker til en bedre og mere autentisk smagsoplevelse. Produkter fra Staub bliver brugt verden over på flere prestigefyldte restauranter, og det skyldes kombinationen af enestående håndværk i kombination med avanceret teknologi.
Alle støbejernsprodukterne bliver fremstillet i en sandform, og hver form er unik og skabt til hvert enkelt produkt. Gryder af støbejern er kendt for deres ekstreme holdbarhed og evne til at holde på varmen. Læg dertil, at det ikke er ualmindeligt, at produkter fremstillet i støbejern går i arv gennem familier, der værner om det traditionsrige køkkenudstyr.
Fordelen med Staubs produkter er, at aromaerne bliver bibeholdt i fødevarerne, når de eksempelvis tilberedes i en cocotte fra Staub. Egenskaben til at kunne holde på varmen er en klar fordel, når det gælder madlavning, da maden kan simre og langsomt opbygge de naturlige aromaer. Lågets flade design gør, at det fungerer som et selvfugtende system, der gør maden ekstra mør og saftig. Du kan uden problemer tage dine Staub-gryder direkte fra komfuret til middagsbordet, da det klassiske design og de mange fine farver ikke går på kompromis med design og funktionalitet. Gå på opdagelse i udvalget fra Staub, og lad dig blive inspireret til lækre retter på KitchenOne.