Din ekspert i køkkenudstyr
Gratis fragt over 500 kr.
Hurtig levering
365 dages returret
Indkøbskurv Kurv 0 kr. Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv Vis kurv Gå til kassen Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv 0 kr. Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv Vis kurv Gå til kassen Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.

Købsguide - hvilke gryder skal jeg vælge?

Kapacitet: Skal du blot lave en sauce som tilbehør eller skal du koge store mængder af kartofler. Der findes gryder til ethvert behov og derved også mange forskellige kapaciteter. Som udgangspunkt til en almindelig husholdning er du godt dækket ind, hvis du har tre størrelser. Som regel er det passende med en kasserolle, hvori du kan lave saucer og lave mindre portioner. Dertil en almindelig gryde på omkring 2 liter, hvor du kan koge pasta, kartofler og lignende. Sidst men ikke mindst en gryde på omkring 3,5-4 liter, der er perfekt til simreretter, kødsovs og meget andet.

Induktion: Det er efterhånden de fleste gryder der fungerer på induktion. Vælger du gryder der er fremstillet af ren aluminium eller ren kobber fungerer det ikke på induktion, da der ikke er ikke magnetiske elementer i disse. Alternativt kan man investere i en induktionsplade. Denne kan lægges mellem kogepladen og gryden, og således fungerer gryde og komfur med hinanden.

Varmefordeling: Nogle materialer er bedre varmeledere end andre. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at der er nogle der er dårlige. F.eks. har kobbergryder en god varmefordeling, hvilket resulterer i et mere ensartet resultat. Ligeledes reagerer det også hurtigt på varmejusteringer, uanset om det er op eller ned. Ligeledes er støbejern også en god varmeleder. Samtidig er fordelen ved støbejern, at denne holder godt på varmen. Det betyder også, at denne type er oplagt til servering.

Materiale: Gryder kan fås i et væld af forskellige materialer, og hver især har deres fordele. Mange gange er det også et spørgsmål om, hvad man foretrækker at have i køkkenet. De materialer man oftest vælger mellem er; støbejern, rustfri stål, kobber, aluminium, kulstål eller keramik. Støbejern og kobber er især udmærket på deres gode varmefordeling, der sker hele vejen gennem gryden. Rustfri stål er godt til supper og kogning af både pasta og kartofler. Aluminium er ideel til mælke- og æggeholdige retter, men der er også tendens til at retter som risotto nemt brænder fast. Kulstål er perfekt til stegning og når du skal svitse råvarer af.

Låg: Det kommer meget an på, hvad du skal tilberede i gryden om et låg er nødvendigt. Når du skal koge fødevarer kan det være en fordel med et låg, da du hurtigere kan bringe det i kog. Et låg er også godt at have ved simreretter. Har du muligheden for at vælge din gryde med et låg, går du ikke på kompromis og kommer til at mangle det på et senere tidspunkt.

Rengøring: Hvilken rengøring der anbefales kommer meget an på, hvilket materiale du ender med at vælge. Ønsker du at kunne rengøre dine gryder i opvaskemaskinen bør du overveje materialer som rustfri stål, aluminium eller keramik. For den bedste holdbarhed anbefales det dog altid at man rengør gryder i hånden. Kobber og støbejern skal rengøres i hånden for den bedste vedligeholdelse. Derved har du omvendt også gryder der kan holde gennem generationer.


Materialer på gryder

Aluminium

√ God varmefordeling
√ Ideel til mælke- og æggeholdige retter
√ Reagerer hurtigt på temperaturændringer

Her får du en god varmefordeler, der ligger på et prisniveau hvor de fleste kan være med. Det er oftest lette produkter, så alle kan være med. Det er ikke tunge produkter, som man kan opleve ved støbejern. En ulempe ved aluminium kan være, at de kan risikere at misfarve lyse fødevare, samt give dem en bitter smag. Der er dog en løsning på dette, hvis du vælger en gryde med belægning. Dette er modvirker nemlig disse ulemper.

→ Aluminiums gryder

Rustfrit Stål

√ God varmefordeling nedefra
√ Ideel til kogning af pasta og lignende
√ Modstandsdygtig overfor madsyre

Det er bunden af redskabet der adskiller gode gryder fra de dårlige. En tykkere bund har normalt 5-7 lag stål og her fordeles varmen bedre, den holder længere og reducerer risikoen for at råmaterialer brænder på. Gryder i rustfrit stål kan normalt tåle op til 240 grader i ovnen og vejer relativt lidt, hvilket gør dem nemmere at håndtere og løfte end f.eks. støbejern. Du kan nemt rengøre dem med varmt vand og noget opvaskemiddel.

→ Rustfrit stål gryder

Kobber

√ Fantastisk varmefordeling
√ Ideel til flambering og sautering
√ Reagerer hurtigt på temperaturændringer

Kobbergryderne er både smukke og har nogle fantastiske egenskaber. Kobber har fremragende evner til at fordele varmen, det får vandet til at koge hurtigere og du kan derfor spise meget hurtigere! Men vær forsigtig med ikke at brænde maden af. Kobberet reagerer nemlig meget hurtigt på temperaturskift - både når varmen øges og ved afkøling. Denne egenskab fås ikke ved mange andre typer eller materialer af gryder, og du skal derfor være opmærksom. 

→ Kobber gryder

Støbejern

√ Fantastisk varmefordeling
√ Ideel til bagning af brød
√ Skal rengøres i hånden

Fungerer på alle varmekilder og har en god varmefordeling. Emaljeret støbejern er let at pleje og er især velegnede til stegning og langtidsstegning. Hvis du passer godt på din støbejernsgrydes emalje, kan din gryde gå i arv fra generation til generation. Det er en god ide at bruge en skure- eller stålsvamp til at rengøre emaljen og smør den derefter ind i madolie. Undgå derudover opvaskemiddel. Hvis gryden er emaljeret, kan du bruge en meget mild opvaskesæbe, men sørg for at lade gryden afkøle helt inden.

→ Støbejerns gryder

Kulstål

√ Perfekt til stegning og svitsning
√ Ideel til kød og grøntsager
√ Kræver rengøring i hånden

Flere vælger kulstål, da det er ekstremt effektivt. Kulstål er elsket af professionelle verden over, da det er designet til høje temperaturer. Denne type gryder fungerer på alle varmekilder og har god varmefordeling. Ofte kan man skabe en naturlig non-stick belægning, der giver længere holdbarhed. Efterhånden som de bliver brugt, vil dette også kunne ses. Et materiale, der kun bliver bedre med tiden. Du skal være opmærksom på, at den skal rengøres i hånden - da den tåler ikke opvaskemaskine. Dog klares det nemt med en mild sæbe og en blød børste.

→ Kulstål gryder

Keramik

√ Tåler høje temperaturer
√ Ideel til simreretter og gryderetter
√ Kræver vedligeholdelse både før og efter

Det er efterhånden de færreste gryder der er fremstillet i keramik. Også nærmere betegnet af ler. Det ses dog stadig når der er tale om stegesoen. F.eks. bliver den velkendte Römertopf stadig fremstillet af ler. Det er et materiale der tåler at blive varmt. Dog skal du sikre dig, at det er fugtet godt af i vand inden brug. Således undgår man at leret bliver porøst og går i stykker. Dertil skal den også rengøres i hånden, da den ikke tåler opvaskemaskine.

→ Keramik gryder


Ofte stillede spørgsmål

🤔 Hvilken gryde skal jeg vælge?
Det kommer meget an på hvad dit behov er. Dertil skal du være opmærksom på, hvilken type komfur du har. Ikke alle gryder virker på induktion, så det kan begrænse udvalget. Som udgangspunkt er det godt hvis du har gryder i tre størrelser; en kasserolle, en mellemstørrelse på omkring 2 liter og en større på omkring 3,5 liter. Så er du godt dækket ind.

🤷🏼 Hvilke gryder virker til induktion?
De fleste gryder virker til induktion. Dog bør du fravælge gryder af ren kobber og aluminium, da de ikke har de magnetiske elementer der kræves for at fungere på et induktionskomfur. Derimod kan du bruge alt fra støbejern og rustfri stål til kulstål og keramik.

🥘 Hvilke gryder tåler at komme i ovnen?
Langt de fleste gryder tåler at komme i ovnen, men det afhænger meget af temperaturen. Der er dog nogle materialer der kan klare de helt høje temperaturer. Så ønsker du en gryde der med sikkerhed kan tåle at komme i ovnen, bør du vælge en støbejernsgryde.


Populære mærker

 

Danske Eva Trio er en velkendt spiller på markedet indenfor kogegrej. Derfor er det bestemt også et af de mest populære mærker. Der er fokus på design og kvalitet, hvilket gør, at gryderne passer ind i ethvert køkken. Samtidig kan de også holde til at blive brugt og leverer et fantastisk resultat. Der findes flere serier fra Eva Trio, så der noget for enhver smag. Ligeledes er der også flere forskellige materialevalg.

 

Når man skal investere i gryder bør man overveje WMF. Den tyske fabrikant har været på markedet i mange år, og med god grund. Der er lagt fokus på holdbarhed og kvalitet. Derfor kan du roligt købe gryder og regne med at de kan holde til at blive brugt. Det enkle design med rustfri stål gør, at du kan passe gryderne ind i ethvert køkken. WMF gryder købes for at blive brugt i dagligdagen.

 

Tyske Zwilling er med god grund også et populært mærke, som mange vælger. Udvalget er stort og der er noget i enhver prisklasse, så alle kan være med. Det klassiske og enkle design passer ind i alle køkkener. Der findes flere serier fra Zwilling. En ting er dog sikkert; design og holdbarhed skinner igennem ved alle modeller. Ved Zwilling kan du med fordel også vælge et grydesæt, så der er samlet alle dem du bør eje.


Mød stegesoen

Den enkle måde til bedre mad

I dag kan du få mange forskellige typer af gryder til ovnen. Nogle er lavet af ler som i gamle dage, mens andre er af støbejern eller stentøj. Hvilken model, der fungerer bedst, er et spørgsmål om smag. Måske har du erfaring med en i ler og mener derfor, at det er bedst, men mange gange kan en af f.eks. støbejern være mindst lige så god.

Kært barn har mange navne

Ordsproget "kært barn har mange navne" kommer virkelig til udtryk i forbindelse med gryden. Nogle kender dem måske bedre som en hollandsk ovn, støbejernsgryde eller tangine - ideen er den samme, uanset hvad den kaldes. Der kan endda være en del, der kender den som Römertopf - men det er faktisk bare et mærke.

Römertopf er den velkendte stegeso lavet af ler. En stor fordel ved den er, at du kan bruge den både i mikrobølgeovn og i en almindelig ovn. Samtidig kan den også modstå opvaskemaskine. Den fås i to forskellige størrelser, så der selv i den lille familie er en løsning. En ulempe er dog, at den skal blødlægges i cirka 10 minutter før brug for at undgå, at leret bliver porøst. Det er en af de ting, der skal tages med i beregningerne.

Få mest muligt ud af din stegeso

Der er mange fordele ved at anvende en stegeso, når man laver mad. Foruden at maden kommer til at smage fantastisk, er der et par andre grunde, som kan nævnes:

Intet fedt - Tag f.eks. en bøf og nogle grøntsager og læg dem i stegesoen. Mange gange kan retten faktisk klare sig uden fedt, hvis der er nok væske i kødet. Hvis du føler, at kødet ikke indeholder nok væske, kan du med fordel tilføje noget bouillon.

Vitaminer og mineraler konserveres - Da det hele foregår under låg, kan vitaminer og mineraler ikke dampes væk. Således bevares disse i retten.

Smagen forbedres – Igen, retten tilberedes under låg. Smagene kan derfor ikke forsvinde fra maden, og således forbedres de.

Bruger egen saft og kraft - Tilbage til at styrke smagen. Dine råvarer bruger deres egen saft og kraft, så smagene forstærkes. Derfor er additiver og smagsforstærkere ikke nødvendige.

Du kan bruge tiden fornuftigt - Brug ventetiden på noget, du måske ikke har haft tid til ellers. Med en stegeso skal du kun lægge ingredienserne i gryden og sætte den i ovnen, så den kan klare resten selv.

Bekvem og nem rengøring - De fleste gryder til ovnen tåler opvaskemaskine, hvilket gør rengøringen endnu lettere. På samme tid er der kun et redskab, du bruger, så der dermed er mindre opvask.

Din tryghed
Altid 365 dages fortrydelsesret
Gratis levering ved køb over 500 kr.
Autoriseret dansk værksted
Officiel forhandler af alle mærker
Læs alle dine fordele
Brug for hjælp?
Du er altid velkommen til at ringe eller sende os en e-mail.
70 777 554