Din ekspert i køkkenudstyr
Gratis fragt over 500 kr.
Hurtig levering
365 dages returret
Indkøbskurv Kurv 0 kr. Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv Vis kurv Gå til kassen Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv 0 kr. Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv Vis kurv Gå til kassen Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Populære produkter
Sodavandsmaskine stål Aarke Sodavandsmaskine stål 1.279 kr.
KVL8300S Chef Titanium XL køkkenmaskine Kenwood KVL8300S Chef Titanium XL køkkenmaskine 3.790 kr.
Grydesæt 5 dele Mareld Grydesæt 5 dele 699 kr.
Artisan KSM175 røremaskine KitchenAid Artisan KSM175 røremaskine 4.451 kr.
Professional Natura Middagssæt 12 dele Mareld Professional Natura Middagssæt 12 dele 399 kr.
Grydesæt 3 dele Eva Trio Grydesæt 3 dele 579 kr.
0,5 liter drikkeflaske, vinrød Eva Solo 0,5 liter drikkeflaske, vinrød 158 kr.
Exclusive familiepakke Aqvia Exclusive familiepakke 1.057 kr.
SV50 sous vide Steba SV50 sous vide 898 kr.
Appartamento espressomaskine hvid Rocket Appartamento espressomaskine hvid 9.616 kr.
Teddy køkkenmaskine Bjørn Teddy køkkenmaskine 7.445 kr.
V60 Buono 80 elkedel Hario V60 Buono 80 elkedel 731 kr.
Citronpresser Funktion Citronpresser 119 kr.
ICE-12S isterningemaskine Wilfa ICE-12S isterningemaskine 1.063 kr.
Suppegryde 10 liter Funktion Suppegryde 10 liter 332 kr.
KitchenOnes store kniv-guide

KitchenOnes store kniv-guide

Når det kommer til knivbladet på en køkkenkniv, findes der så noget, der anses som det rigtige materiale, eller handler det mere om ens egne præferencer når man beslutter, hvad der er "bedst"? Vi vil nu prøve at besvare dine spørgsmål bedst muligt og definere mulighederne. For hånden på hjertet - det er ikke let at skelne forskellen mellem stål, kulstofstål, keramik og damaskusstål.

De forskellige materialevalg - hvad betyder det for klingens ydeevne?

Før man ser på specifikke materialer, kan det være passende at tale om stål. Som du sikkert ved, er det et håndværk at fremstille en rigtig god køkkenkniv. Kort sagt kan man sige, at "alt handler om stålet" - hvordan det produceres, forarbejdes, slibes og hvad det indeholder. En anden vigtig ting at nævne i denne sammenhæng er, at der ikke er nogen knive (uanset stål), der er komplet rustfri. Dette er en almindelig misforståelse, og mere korrekt skal knivene mærkes med hvor "rustne" de kan blive. Altså, hvor godt de modstår rust eller ej.

Stål eller kulstofstål

Stål er en legering eller "en metalblanding, der binder et ensartet materiale". Hvad angår kulstofstål, består det i dets reneste form af jern og kul, problemet er bare, at kul er modstandsdygtig overfor korrosion og derfor vanskeligt at holde i fugtige miljøer, da det så har let ved at ruste. Fordelen med kulstof er derimod, at det er muligt at slibe utroligt skarpt, hvilket er ideelt for et knivblad. Når det er sagt, er det altid en overvejelse for fabrikanten, hvor høj andelen af kulstof, og hvor høj andelen antikorrosivt materiale, såsom krom, skal inkluderes. Krom er nemlig rigtig godt, set fra et rust-perspektiv og giver en meget fin glans. Men ulempen er, at stoffet gør det sværere at holde knivens skarphed.

Du får altså en hård møtrik, der nemt kan knækkes! Kulstoffet oxiderer og giver til sidst bladet en unik og smuk (mener nogle) patina. Når du køber din køkkenkniv, skal du opveje disse forhold i vægtskålen, og huske, at nogle gange er "rustfrit" stål det mest praktiske valg!

Keramiske knive

Keramiske knive er lavet af et specielt sand og er hårdere end knive i stål. Den keramiske overflade er glattere, hvilket giver kniven den fordel, at råvarer ikke sidder fast, men let løsnes fra bladet - og det er måske derfor, de opfattes som skarpere end stål-knive. Keramiske knive er hårdere end andre og bevarer derfor skarpheden meget længere. De tåler endda opvask i opvaskemaskinen uden at det forringer skarpheden. Men som i så mange andre tilfælde er fordelen også en ulempe, og i dette tilfælde gør hårdheden knivbladet skør. Undgå derfor at skære med keramiske knive i frosne fødevarer, for eksempel, fordi det er ekstra hårdt, og derefter kan små flig slå sig af bladet og sætte sig i maden. Mange påstår, at en keramisk kniv ikke behøver at blive slebet, men dette er ikke tilfældet. Selvfølgelig skal de slibes mindre end stål, men nogle gange har de også brug for en slibning. Ulempen er, at dette er vanskeligt, men heldigvis er der kyndige folk derude, og vi anbefaler, at du overlader slibningen til en professionel.

Hos KitchenOne finder du keramiske knive fra mærket Kyocera.

Japanske eller europæiske knive?

Japanske knive er traditionelt lavet af hårdere stål end det der bruges til fremstilling af knive i Europa. Slibevinklen til europæiske knive er 20-25 grader, mens du får en japansk kniv der kan slibe i en stejlere vinkel (12-15 grader), og gør derved bladet tyndere. De fleste af dem er enkelt slebet - og dermed kun slebet på den ene side.

De vestlige og europæiske knive har et blødere stål end de japanske knive, men i stedet har de et tykkere design, og det vejer op og gør dem mindre skøre.

Spiller det nogen rolle om kniven har et- eller ethundrede lag stål?

Forskellige knivssmedningsteknikker

Ja, hvad betyder "alle disse stållejer" egentlig? For at besvare dette spørgsmål vil vi se på de forskellige smedning teknikker der bruges, når der skal fremstilles en kniv. Smedning af en kniv betyder, at stålet komprimeres ved hjælp af folder og hammere hvilket gør at stålet bliver kompakt og giver kniven nogle gode egenskaber.

Nogen sammenlignede (meget passende) en smedje bestående af flere stål-lag med en taco. Hvor hårdt stål danner kernen og "brødet" der omslutter kernen på begge sider, er af et blødere lag. Du får derfor fordelene af et hård knivblad med en god skarphed, kombineret med det rustbestandige egenskaber fra det blødere stål.

Damaskusstål

Damaskusstål har sit navn fra byen Damaskus, hvor det stammer fra. Teknologien bag Damaskus stål er baseret på ideen om at fremstille den perfekte blanding mellem to forskellige ståltyper - bladet giver dermed både hårdhed fra jernet og skarphed fra stålet. Rent praktisk blev de to ståltyper foldet sammen, hamret ud, foldet igen, og derefter blev processen gentaget, indtil blandingen af stål-kvaliteterne var afsluttet.

Imellem os knivnørder, skelner vi mellem Damaskusstål (stålet) og Damaskus smedning (også kaldet damaskering) - det vil sige knivbladet er opbygget af flere overfladelag og får gode egenskaber fra både det hårde og bløde stål. Det er en meget avanceret smedningsteknik og knivene kan nå alt fra tre til over hundrede lag. Når kniven derefter slibes, vises de forskellige lag som årlige ringe på et træ. Når antallet af lag øges, bliver "kernen" tyndere (bemærk at den er lavet af hårdt stål) og dermed skarpere.

Du får en kniv med en smuk struktur på klingen, der både er rustbestandig og har en fantastisk skarphed. Det er ikke så mærkeligt, at knive med damaskus-design har en højere pris.

Hvad menes med udtrykket ”True Damaskus”?

Begrebet i sig selv er lidt vildledende, og vi tror, at det som mange faktisk refererer til, er, om kniven er lavet af Damaskusstål eller ej. Men med det sagt, har en "ægte" damaskuskniv en kernefri konstruktion, og en mere passende beskrivelse er i stedet "coreless" damaskus. Knive smedet i det hårde Damaskus-stål, og uden en kerne, har altid et jævnt antal stållejer-niveau på for eksempel 64.

Opsummering af forskellige knivslibninger - hvornår passer den ene bedre end den anden?

Det er så sandt, som det er blevet sagt, og kan ikke gentages nok gange, men "en skarp kniv, er en sikker kniv!" For ikke at nævne den frustration, der opstår, når grøntsager bliver til mos under den kedelige kniv, eller når løget konstant glider væk når man skærer og hakker det. Ofte er det også meget let at vedligeholde sin kniv og bevare den gode skarphed.

Slibesten og knivsliber (vådslibemaskine)

Udstyr køkkenet med en slibesten eller knivsliber. Det er en investering der gavner! Begge værktøjer handler virkelig om vedligeholdelse, hvor du regelmæssigt sliber kniven, og den bliver naturligt lysere hver gang den bruges. Knivsliberen er "enkel" og gør opgaven for dig så du får en kniv der er så god som ny - uden at skulle tænke for meget over det. Den professionelle kok bruger ofte slibesten, og vi hos KitchenOne synes, at det er en relativt hurtig læringsproces til du er indforstået med teknologien og bevægelsesmønstret, så du selv kan slibe dine knive korrekt med en slibesten. Det eneste man skal huske er, at de japanske knive skal slibes i en vinkel på 12-15 grader og de europæiske ved 20-25 grader.

Slib eller indlever kniven, og lad den faglige slibe den for dig.

Slibesten tilføjes, når de ovennævnte metoder ikke længere giver dig de ønskede resultater. For med en slibesten skal du ikke kun skærpe kanten, men du sliber hele klingen. Hvis det føles vanskeligt med slibestenen eller har du et hak i klingen, så er det lettere at aflevere kniven ved en fagmand. Derefter kommer du hjem med "en ny kniv" og kan fortsætte din vedligeholdelse med slibesten eller knivsliberen. 

Bredt sortiment af køkkenknive hos KitchenOne

Vi håber, at vi nu har besvaret alle dine store spørgsmål og hvis ikke, så tøv ikke med at kontakte vores dejlige kollegaer i kundeservicen, og så vil de gøre deres bedste for at hjælpe dig videre! Hvis du er nysgerrig efter at undersøge vores store udvalg af køkkenknive så er der nogle genveje her:

Japanske knive - Japanske knive er i topklasse fra blandt andre Global og Tamahagane.

Damaskusknive - Japansk mærke med flere knivserier i smuk damaskusstål fås fra Kai.

Europæiske køkkenknive - Populære europæiske mærker er Fiskars, Wüsthof og Zwilling.

Knivsliber

Hos os finder du nemt de bedste værktøjer til vedligeholdelse og pleje af dine yndlings knive - og alt leveres nemt og hurtigt direkte til døren. Vores leveringstid ligger normalvis inden for en til fire arbejdsdage. Du finder vores sortiment af knivslibere her.

Din tryghed
Altid 365 dages fortrydelsesret
Gratis levering ved køb over 500 kr.
Autoriseret dansk værksted
Officiel forhandler af alle mærker
Læs alle dine fordele
Brug for hjælp?
Du er altid velkommen til at ringe eller sende os en e-mail.
70 777 554