Vi elsker hjemmelavet pasta, men vi har altid haft et overromantisk forhold til det. Det har været en ting velpolstrede, italienske mænd med mel i overskægget bankede sammen og efterfølgende hængte til tørre på et hjemmebygget stativ. Eller noget hele familien samledes om lørdag eftermiddag: Først ælte i en uendelighed, så vente, så rulle og forsøge at få den gamle, hånddrevne pastamaskine til at makke ret. Kun for at ende ud med lidt for tykke, klodsede spaghettier, der ville have bedst af at blive gemt væk i en krydret sauce.
Philips Pastamaker har vendt op og ned på den forestilling. Fordi den laver pasta på 15 minutter uden at overdænge køkkenet med melskyer, har den introduceret en ny mulighed. Pludselig virker hjemmelavet pasta som en ting, der har sin ret på en helt almindelig hverdagsaften.
Pastafremstilling med den kræver nemlig ikke det store. Maskinen leveres med to målekopper, en til vand og en til mel. Du starter med at fylde mel i den og sætte den i gang. Så hælder du langsomt vandet i, og det er faktisk alt. Derefter skal maskinen have ro i 15 minutter, mens den næsten lydløst ælter dejen. Du kan følge med ved at kigge i den lille rude, men lad endelig være med at blande dig. Det kan se tørt ud, men efter 15 minutter spytter den pasta ud i perfekt tykkelse og tørhed. Som kun mangler at blive kogt. Grøn eller glütenfri pasta - Philips PastaMaker klarer alt.
Formen på pastaen afhænger af, hvilken udstikkerplade, du har sat i. Pastamaskinen kommer med fire forskellige. En til spaghetti, en til de traditionelle penne, en til bredbåndet fettuccine og en til lasagne. Den sidste kan også bruges til ravioli og dumplings. Hvis du er legesyg, kan du i øvrigt glæde dig til fremtiden, hvor Philips har lovet at sende mere pasta-lir på gaden.
En anden måde at lege med udseendet er gennem forskellige smage. Med rødbedesaft får pastaen ikke bare et skud vitaminer, men bliver også flot rød. Med spinat bliver pastaen grøn og får en frisk smag, der passer godt til laks. Varianten med mest wow-effekt, er dog den knaldsorte. Den er en klassiker ved middagsborde på Sicilien, men kan sikkert score nogle overraskelsespoint herhjemme. Spørg din fiskehandler, om han kan skaffe blæksprutteblæk. Lav din yndlingspastaopskrift og tilsæt en teske blæk pr 250 gram mel. Pastaen bliver helt sort og smager godt til fiskeretter.
Selvom der er mange tilbehørsdele, behøver du ikke frygte, at maskinen invaderer dine køkkenskabe. Løsdelene kan opbevares under den, hvor der er et smart rum beregnet til samme formål. Desuden synes vi, at designet er så pænt, at den kan stå fremme på køkkenbordet. Vi har faktisk slet ikke lyst til at sætte vores væk, for vi er sikre på, at vi kommer til at bruge den jævnligt.
Selv rengøringen er lettere, end man skulle tro. Der er et særligt instrument til rengøring af udstikkerpladerne. Det løsner tørre dejklumper fra de små huller, så du bare skal skylle pladen under vandhanen.
Tilbage er der kun at komme i gang med pastaproduktionen. Hvis du har en allergiker i familien, kan du bruge glutenfrit mel med et resultat, der er langt bedre end den tørre, tyske allergipasta. Ellers anbefaler vi et mix af durum semolina og almindeligt hvedemel. Hvis du mangler inspiration, kan du bladre gennem den gratis og lækre bog fra Philips, som følger med pastamaskinen. Der er 24 typer pasta, 20 saucer og en mængde tricks at kaste sig over. Vores tip er dog at starte simpelt, så du kan smage den lækre pasta, det er lykkedes dig at lave. Måske med en hjemmelavet pesto.
Vi laver vores i blenderen med et fed hvidløg, en spiseske pinjekerner, to håndfulde basilikumblade, tre spiseskeer parmesan og olie til det har den konsistens, du foretrækker. Smag til med salt og peber. Hvis du ikke er vant til at lave din egen pesto, vil du blive overrasket over den gennemtrængende basilikum og runde smag af nødder og ost.
Når du er blevet en erfaren pastakok, kan du udfordre dig selv med vietnamesiske dumplings. Lav pastaen på lasagnepladeskiven. Skær den i mindre stykker og fold den rundt om godt krydret kød og pillede rejer. Vi bruger 150 g svinekød til 150 g rejer, og krydrer det med 1 teske revet ingefær, 1 teske soya, 1/2 teske østersauce, 1 teske sesamolie og lidt salt, sukker og peber. Fyld hver dumpling med en teske kød og fold den som en lille pyramide. Den kan lukkes med enten æggehvide eller vand. Til sidst koges den i vand eller bouillon.
Hvad enten du er til det simple eller det mere krævende, er Philips Pastamaker et skridt på vejen til bedre og nemmere hjemmelavet pasta. Held og lykke med dine egne forsøg. Og husk at god pasta skal koges i rigeligt og spilkogende vand.