Udendørs madlavning fortsætter med at tage fart, bæredygtigt og lokalt produceret bliver stadig vigtigere,
og de glade 80'ere er tilbage! Vi har forsøgt at spå de vigtigste tendenser indenfor madlavning, spisepladsen og
køkkenet 2022! Se, hvad eksperterne og vores egne produktspecialister mener om det kommende år.
Bonden fra Norrland - Emilia Nilsson - tog bronzemedaljen hjem i Sveriges Master Chef 2019. En rigtig professionel i køkkenet!
Johannes inspirerer til mad og drikke fra alle verdenshjørner og har råvaren i fokus. Måske så du ham på tv, da han var en del af Sveriges Master Chef 2020?
Thomas driver madbloggen Madetmere, hvor han byder på gode opskrifter og inspiration!
Kristine er kogebogsforfatter og bageblogger, som glædeligt deler ud af sine mange kageopskrifter på detsoteliv.no!
I 2021 har nye grilltyper og det du har på grillen taget et skridt fremad i udviklingen. Mine nye favoritter på grillen er helt klart knoldselleri og spidskål. Jeg tror også, vi kommer til at se en masse til bordgriller. Ude er det nye inde simpelthen!
Takket være den langsomme og kvalitetsfokuserede proces er resultatet et kul, der skaber meget lidt røg og gnister. Kullet har også en meget lang glødetid.
Hvorfor tage en chance, når du kan være sikker på et perfekt resultat?! Med et smart termometer tilsluttet telefonen via wifi er du sikker på ikke at miste kontakten eller mislykkedes med temperaturen!
Nyt i sortimentet er Klean Kanteen. Det miljøvenlige mærke, der hjælper dig med at spare på plastikken og samtidig giver dig flasker, termokander og beholdere af høj kvalitet, du kan tage med ud i naturen.
Mere lokalt produceret - Forbrugerne begynder at få øjnene op for at vælge lokale råvarer. På sigt giver dette bedre produkter med mere ernæring og bedre dyresundhed, da vi støtter de landmænd, der tager sig af dem! Win win!
Catch and Cook - I min livsstil er det en naturlig del at jage, dyrke, fiske og lave mad fra bunden. Man ser mere og mere på de sociale medier, hvor mange der selv dyrker deres råvarer samt fisker – og så tilbereder det mad, man selv har dyrket og fanget! Man forstår værdien af at udnytte de hjemmedyrkede squash og ørreder, man har fanget. Så mindre spild og mere værdi i vores mad! Jeg tror, 2022 vil bringe det med sig!
Flere bæredygtige valg - Flere og flere mennesker bliver flexitarer, inklusive mig selv. Torvehaller/gårdbutikker åbner med varer på hylderne, der er kvalitetsstemplet og velegnet til både indendørs og udendørs madlavning. Som kok åbner det op for superfine muligheder. Nu vil du finde magisk mel, slagtede køer fra lokalområdet, en række bæredygtige proteinkilder og økologiske grøntsager og frugter at vælge imellem i din nærliggende dagligvarebutik.
Kød med omtanke - Vi kommer nok ikke udenom fokuset på klimaet. Det gør at vi skal have mere grønt på bordet, og det kød vi spiser bliver forhåbentlig lidt mindre, men af bedre kvalitet. Vi kommer forhåbentlig en dag væk fra tanken om, at en ret består af et stykke kød med tilbehør. Det er jo lidt en rejse og vi er først lige startet.
Oprindelse - Vi vil vide, hvor vores råvarer kommer fra. Det handler både om, når vi er i supermarkedet og tager til gårdbutikken. Vi har større interesse i dyrevelfærden, så vi vil sikre os, at dyrene har haft det godt. Men det er også gulerødderne og melet vi bager med. Der er en vis kvalitet i at kende ophavet til det, vi fylder i munden, og glæden ved at vi støtter de små producenters håndværk fremfor storindustrien. Man bliver det man spiser, og hvis det man spiser er lidt unikt, så kan historierne om middagsbordet måske også blive det.
Knivsliberen fra Tormek giver dig mulighed for at slibe dine knive til et professionelt niveau - hjemme i dit eget køkken. Takket være dens patenterede styringsmetode for slibevinklen, og det faktum, at du har en separat slibning, får dine knive en ekstraordinær og holdbar skarphed!
Globals skærebræt af sukkerrør kombinerer japansk håndværk med svensk miljøtænkning og er på mange måder et produkt, der er rustet til fremtiden. Materialet kaldes også "grøn plastik", fordi det er produceret helt uden fossile ressourcer. Andre mærker, der tilbyder miljøvenlige skærebrætter, er Daloplast og Combekk.
Brug jordens ressourcer fornuftigt. I Eva Solos Recycled-serie er alt lavet af 100% genbrugsglas. Holdbart og stilfuldt, der med garanti løfter borddækningen til næste niveau.
Stelton er stilsikker med sin gule termokande
ittala Teema i årets trendy farve!
Forårets trendy farver på Aalto-vasen
Årets køkkenredskaber bliver højst sandsynligt en god gasbrænder. Jeg har selv været på forkant med denne trend og har i skrivende stund fem forskellige varianter fra Sievert. Det er godt, det er sjovt og frem for alt er det en forholdsvis nem måde at tage dit måltid til næste niveau. Årets hotteste trend.
Sandwichen tager over – Flere måltider derhjemme kræver kreativitet, men nogle gange skal det også gå stærkt, især til hjemmekontorets frokost. Sandwich er derfor havnet i søgelyset. At tage din sandwich til nye højder kan være nemt og uden nogen begrænsninger. I byen åbner der fortsat rene smørrebrøds- og sandwich-steder, og jeg oplever selv, hvad en lækker sandwich kan gøre for ens arbejdsindsats.
Krydret mad - Chili, jalapeños, sriracha, piri-piri, gochujang, tigersauce, sambal, nduja & sobrassada fylder meget for tiden, og de overtager alt; pizza, nudler, sandwich, salat, suppe, snacks, cocktails, sauce osv... Hvis du vil imponere, så glem ikke at tilføje noget stærkt.
GT-nørderiet er taget til næste niveau - nu bliver det til rigtige cocktails. Man har købt fine barredskaber, opgraderet glassortimentet og købt bestemte typer spiritus som aldrig før. Alt sammen for at kunne nyde hjemmemiddagen med en fordrink. Kog sirup, brug ting fra haven/skoven, støv sifonen af og smid det irske i sous videen - det er blot nogle af de tendenser, vi kommer til at se.
Retrokager - At finde traditionelle kageopskrifter frem er en stadigt stigende tendens, og noget jeg tror, flere vil få glæde af i fremtiden.
Enkle, populære retter - Tendenser med at lave korte videoer på sociale medier vil fortsætte, hvilket er særligt velegnet til lidt simple hverdagskager (cookies, mug cakes, kladdkager (en svensk chokoladekage) og meget mere). Det er kager, der er hurtige at lave, og som også de ungdommelige bagere, der er på TikTok og Instagram, vil kunne lide at lave.