Indkøbskurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv Vis kurv Gå til kassen Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv Vis kurv Gå til kassen Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.

Wow! Der er så meget lækkert, der kan høstes og gemmes. Det er nu, frugt, bær og grønt er bedst! Men hvordan sørger man for at bruge det hele på den smarteste måde? Vi får hjælp af Sandra Lindell (@sasomsandrasar), som giver sine bedst råd til, hvordan man tager hånd om sommerens høst.

SANDRAS TIPS & TRICKS

Det bedste haveråd

Til den, som gerne vil begynde at dyrke hjemme i haven men ikke rigtigt ved, hvordan man skal gå igang, er mit bedste råd at anlægge sig et lille krydderi-/urtebed. Det kan varieres i al uendelighed, og det kan både stå indenfor i køkkenvinduet og dyrkes hydroponisk (altså i vand) eller i krukker på altanen, i rækkehusets forhave eller i villaens have. For en femhundredelap kan man købe femten allerede store planter, som let kan graves ned i jorden (eller stilles i køkkenvinduet), og som kan høstes af hele foråret og sommeren. Det bedste af det hele er, at de fleste krydderurter er flerårige, så i foråret efter plantningen vil de vende tilbage, og du kan nyde dem endnu en sæson! 

Urtete i dehydrator

Læg dine yndlingsurter til tørre! Når alt er tørret, laver jeg lidt forskellige blandinger. Mynten kan let tage overhånd, og Aztec sødurten er flere gange sødere end stevia, så den behøver man også kun ét eller et par blade. Det er også skønt at tørre æbleskræl og bruge det i urteblandingerne. Det er perfekt til, når du laver æblemos eller -tærte og skal bruge skrællede æbler. Sådan mindsker du madspild og bruger hele frugten - det er en win-win! Kog vandet, hæld hele tørrede blade og blomster i din yndlingstekop og hæld det varme vand heri (obs! ikke kogende) og lad det trække. Tilsæt eventuelt lidt honning og nyd smagen af en grøn urtete, som jeg lover dig, du aldrig har smagt den før... Det er overraskende godt!

 

Find din nærmeste REKO-ring

Aldrig har det været så sjovt og socialt at handle med mad! REKO-ring er et webbaseret værktøj på Facebook, som fører forskellige småproducenter sammen med forbrugerne helt uden mellemmænd. For forbrugerne indebærer fordelene blandt andet at kunne stille spørgsmål til dyrkningen, dyrevelfærd og lignende til producenterne, eftersom det er producenterne selv, som møder op og leverer alle ordrerne. Samme tid og samme sted hver uge. Søg på Facebook efter REKO-ring “mit nærmeste sted”, og så finder du sikkert en. Hvis ikke, kan DU jo starte en!

 

Urtesalt

Når du først har lavet dit eget urtesalt er det svært at skulle være det foruden. En lille smule rækker langt, og den intense smag af urtesaltet kan gøre en hvilken som helst ret ekstra lækker. Det er også ganske ukompliceret, og man kan i virkeligheden bare bruge lige det, man har, for alt urtesalt bliver godt. Jeg har lavet mange forskellige blandinger og er aldrig blevet skuffet. Hvis man ikke har masser af urter ved hånden, man kan med fordel tørre det sammen med skræl fra eksempelvis grøntsager, knoldselleri, løg (hele løg er også gode at have i) sammen med noget spinat for den grønne farves skyld. Meget af smagen sidder jo som bekendt i skrællen, og det er helt unødvendigt at smide halve grøntsager ud, bare fordi vi er vant til kun at spise en specifik del af dem. Eksperimentér, vær kreativ og vær ikke bange for, at det skal gå galt. Det kan det ikke, når du laver dit eget urtesalt...

Jeg høster normalt så meget, jeg overhovedet kan af forskellige grøntsager, men jeg sørger også altid for at have en slags løg og gerne en lille løvstikke (som også kaldes bouillonkrydderi) eller selleri for en lidt dybere smag. Derefter hugger jeg alt bortset fra de groveste stængler af eksempelvis persille, dild og så videre, som er vokset og blevet for træagtigt, og måler hvor meget grønt jeg har samlet mig. Til to liter grofthakket grønt tilsætter jeg en deciliter havsalt (raffineret fint salt indeholder ofte klumpforebyggende midler og andet, som jeg helst springer over). Læg derefter alt i foodprocessoren og bland. Tilsæt eventuelt et skvæt vand, hvis det er en meget tør grøntblandning. Læg siden den grønne blanding ud i en tørremaskine eller på et stykke bagepapir og sæt ovnen på 45 grader. Lad dig ikke lokke af høje temperaturer for at skynde på tørringsprocessen, da urterne let kan brænde på, så saltet er ødelagt. I almindelige ovne tager det ret lang tid. Det er intet problem at tage pladen ud for at lave aftensmad og sætte den tilbage igen senere. Når blandingen er blevet til en hård kage, skal den igen pulveriseres i en foodprocessor. Hvis der stadig er store stykker tilbage, kan du si dem gennem en si eller et dørslag ned i en krydderikrukke. Held og lykke!

Kombucha

For at brygge sin egen kombucha skal man bruge en scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast) i lidt startvæske (færdig kombuchadrik) til at begynde med. En scoby kan oftes købes hos en kombuchaproducent på din nærmeste REKO-ring, eller også kan du forsøge dig frem på Facebook Marketplace. Der findes også mange kombuchagrupper på Facebook, og ellers kan du høre dig ad hos en ven, der brygger selv, om de vil dele en smule scoby med dig.

Til en liter færdig kombucha koger man 3 dl vand, fjerner den fra blusset, tilsætter en pose økologisk grønt (obs! det er vigtigt for fermenteringsprocessen, at det er økologisk!) og en pose sort økologisk te. Når teen har trykket i et stykke tid, hældes det ned i en glas- eller keramikkrukke med lidt mindre end en deciliter flormelis og røres rundt, indtil sukkeret er opløst. Derefter tilsættes 6 dl vand fra hanen, og til sidst tilsætter man scobyen og startvæsken (cirka en dl er nok), som den var i. Dæk derefter krukkens åbning med et rent viskestykke, som du binder fast med enten snor eller elastik. Lad den stå sådan i cirka en uge, ti dage eller to uger. Jo længere den står, desto syrligere bliver resultatet.

Når du har bestemt dig for, at den er færdig, tager du scobyen op med en ren grydeske (eller med hånden i en plastikpose) og sier noget af kombucaen gennem et klæde, indtil du har nok startvæske til din scoby, som du kan bruge til det næste bryg. Resten af kombuchaen sies ligeledes, og den kan nu køles ned og siden nydes som den er. Du kan også smage den til med valgfrie bær, krydderier eller urter i cirka et døgn, hvorefter du sier den igen og hælder den på flasker. Ønsker man en boblende kombucha, kan man fermentere den ved rumtemperatur i et par dage i eksempelvis en sodavandsflaske, som du lige kan “snuse" til en gang om dagen. Mine yndlingssmagssammensætninger er jordbær/mynte, citronverbena/hyldeblomst og brombær.

Tip! Når kombuchaen er færdig og smagstilsætningen sies væk, så lad være at smide den ud! Jordbærene og mynten hælder jeg i en kasserolle med sukker og koger den op. Så får man et glas jordbærsyltetøj med et lille tvist! Hyldeblomsterne kan man fryse og bruge til lækre pandekager.

 

Lav dit eget hvidløgspulver

Vidste du, at du kan bruge en kaffekværn til at male hvidløgspulver? Sådan gør du: Skræl masser af hvidløgsfed, riv dem på et mandolinjern, bred dem ud på en bageplade til tørring i ovnen eller i tørremaskine og lad dem tørre helt ud. Derefter er det bare med at male dem i kaffekværnen.

OBS! Vær opmærksom på, at kaffekværnen tager meget smag af hvidløget, så den kan ikke bruges til kaffebønner efterfølgende. Den er derimod fremragende til at lave chilipulver i!

Tilføjet til kurven
Gå til kurven

Andre kunder købte også:

Vis alle tilbehørsprodukter
Gå til kurven
Din tryghed
Altid 365 dages fortrydelsesret
Gratis levering ved køb over 500 kr. (*gælder ikke produkter, der kræver pallefragt)
Køkkenudstyr siden 2009
Officiel forhandler af alle mærker
Læs mere om KitchenOne