Sous vide - den enkle metode, der giver dig perfekte resultater hver gang! Er du en af dem, der ikke har
turdet prøve sous vide endnu? Så er det tid til at give dig i kast med det nu! Vi har kontaktet Pontus Karén,
som er en svensk madkreatør og fotograf (instagram: pontus.karen), men han er også en kok, der har
arbejdet i branchen i 16 år. Han går igennem fordelene ved teknikken, giver sine fem bedste råd og
deler tre gode opskrifter!
At bruge sous vide-metoden, når man laver mad, handler ganske enkelt om at "lukke" alle råvarerne inde med krydderier, aromaer og smagsstoffer i en vakuumpose og derefter tilberede i vandbad ved hjælp af en cirkulator ved lav temperatur i længere tid. Denne teknik er måske den nemmeste måde at få et vellykket resultat hver gang, uanset om du er en erfaren kok eller nybegynder i madlavningens verden.
Du kan bruge en sous vide til SÅ MEGET mere, end vi faktisk bruger den til. Det mest almindelige er at køre kød eller fisk til en vis indre temperatur og så "angribe" råvaren med høj varme lige inden servering, f.eks. ved grill eller i ovn.
Ved hjælp af en sous vide fanger og tvinger du aromaerne samt smagene direkte ind i din råvare på en helt anden måde, end du gør ved andre former for madlavning. Ved at lukke råvarerne tæt sammen med krydderierne, har smags- og aromastofferne ingen andre steder at søge hen end ind i råvaren.
Takket være mine lange år i restaurantkøkkenet har jeg lært, at man aldrig skal stoppe med at eksperimentere, og det er lige præcis det, man kan med en sous vide. Du kan smagssætte dine egne olier, bage forskellige desserter eller få den perfekte indre temperatur og garantere, at kødet/fisken/kyllingen aldrig bliver overbagt. Du kan også tage dine syltede grøntsager til et helt nyt niveau - prøv f.eks. at sylte rødkål med din sous vide. Smagen af rødkål har aldrig skilt sig så meget ud!
Kylling er en råvare, som mange er bange for at tilberede for lidt og derfor overtilbereder vi den, så den ender med at blive tør. Derfor har jeg udviklet en opskrift med en ny metode, der betyder, at du aldrig skal spise tør kylling igen! Find opskriften her!
Smørbagt majskylling med rosmarin og soltørret tomat
Olivenolie med rosépeber, citron og hvidløg
Syltet rødkål i sous vide
Fordelen ved denne opskrift er, at kyllingen kan tilberedes, serveres kold eller blot smørsteges i skiver, når du
skal spise. Server med smørbagte kartofler og en syrlig rødkålssalat. Det er også muligt at servere
kyllingen kold i en god pastasalat.
2 portioner
Smagssæt din egen olivenolie nemt og enkelt med sous vide!
Tag vacuumposen op og lad olien afkøle. Enten sir du olien over i olivenolieflasken, eller også gemmer du alt indholdet og hælder det i en flot flaske. Fordi du har opvarmet olien så længe, har olien en holdbarhed på mindst 4 måneder.
Tips! Når du har brugt cirka halvdelen, kan du tilsætte mere olivenolie og lade det stå (det kan gøres ca. 2 gange, før holdbarheden risikerer at blive forringet).
At lave syltet rødkål i din sous vide betyder to gode ting: du forbedrer smagene ekstremt meget, fordi du
"lukker" alle dufte og smage inde i posen, og du forlænger holdbarheden på rødkålen. Derudover er det super nemt
at lave flere poser ad gangen og opbevare det i spisekammeret. Holdbarheden kan variere op til 6 måneder!