Et glas limonade i hytten, et bål til sommerfesten eller et glas bobler som en start på festaftenen?
Der er mange måder at nyde noget kølende i glasset!
Rød- og hvidvin samt mousserende vin ved de fleste mennesker lidt om. Men hvad med rosé-vinen? Hvilken temperatur er bedst? Kan du drikke rosé til maden? Vinekspert Jens Dolk hjælper os med at få svar på vores spørgsmål!
Forskellige glas giver forskellige vinoplevelser - det kommer man ikke udenom. Her er rosévin ikke anderledes end hvid- eller rødvin. Derimod er det ikke så nemt at finde ud af, hvilken drue vinen er lavet af - det handler mere om, hvilken slags rosé man drikker. Personligt drikker jeg mine rosévine i Riedels glas Pinot Noir New World.
Det vigtigste at overveje i forbindelse med rosé er, at det ikke kun er en vin, som kan drikkes om sommeren. Rosévin er sin egen vinstil og meget velsmagende til mad. Mange gange er rosévinen faktisk en løsning, når du ikke ved, om hvid- eller rødvin vil være bedst. Jeg drikker gerne rosé til asiatisk mad; du får syren og friskheden fra hvidvin, undgår rødvinens skarphed - som ofte støder sammen med varmen i maden - og samtidig får man mere smag end i hvidvin.
Rosévinens farve afhænger af den anvendte drue, men frem for alt hvor længe skallen har ligget sammen med druesaften. Forskellige lande og forskellige regioner har deres egne stilarter. Farven på rosé påvirkes også af markedskræfterne. Tidligere var saftfarvede vine populære - nu er det den oprindelige farve fra Provence i Sydfrankrig, som dominerer. Hvis du har fulgt rosé-mærker gennem årene, kan du se, at de har tilpasset sig i forhold til den fremherskende tendens.
Med nogle få undtagelser skal rosé drikkes, når den er ung. Med andre ord bør den ikke lagres. Og opbevar den i køleskabet - trods alt ved du aldrig, hvornår du får lyst til et glas!
Champagneglassets kuppel fremhæver en specifik drik og ikke en specifik drue. Champagneglasset fra Riedel passer fint til alle slags mousserende vin. Den store kuppel løfter aromaen og fremhæver således vinens brødsmag og friskhed. Den koniske åbning koncentrerer duften mod næsen og leder desuden drikken frem mod den forreste del af tungen, hvilket får oplevelsen af sødme til at være større.
Mousserende vin er et perfekt grundlag for sommerens friske og boblende drikke. Den giver en luksuriøs fornemmelse og er et godt grundlag i en lækker velkomstdrink.
Med rosa bobler får du sommerens lækreste og måske mest luksuriøse drink.
4 glas
8-10 personer
Gin, citron og en sukkerlage udgør grundlaget for denne velkendte drik, som toppes med champagne eller fransk mousserende vin.