Indkøbskurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv Vis kurv Gå til kassen Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv Vis kurv Gå til kassen Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.

Zofia Selimi byder på sine bedste opskrifter til den store Eid al-Fitr-fest

Ramadanen er en glædelig og festlig fastemåned. I denne periode afholder man sig fra at spise og drikke, fra solen står op, til solen går ned. Derfor er det vigtigt at spise god og nærende mad, når man bryder fasten. Derfor spiller maden en stor rolle, og under ramadanen laver man især supper og gryderetter. En af de mest populære retter er linsesuppe lavet på røde linser. Vi har fået hjælp af Zofia Selimi, og hun giver os sine bedste opskrifter og gaveidéer til Eid al-Fitr.

Fællesskab, mad og gaver

Muslimer over hele verden fejrer, når fastemåneden er ovre. Fejringen består af en stor fællessamling, hvor maden er i centrum. Det er almindeligt, at familier tilbereder og deler traditionelle retter og søde sager, såsom risretter, kød, grøntsager og bagværk med hinanden. En salat, der altid bør være på bordet, er shopska salata, som består af tomater, løg, agurker, peberfrugter og, vigtigst af alt, revet fetaost. Ud over mad og fællesskab er det vigtigt at vise generøsitet under Eid. I slutningen af ramadanen giver folk gaver til deres nære og kære, ofte i form af porcelæn, gryder og pander samt mad og penge. Det er også en del af traditionen at besøge de ældre og tilbyde søde sager som baklava.

Herunder præsenterer jeg mine yndlingsretter fra balkankøkkenet som vil være nyttige, når vi fejrer Eid al-Fitr.

PERFEKTE GAVER TIL EID-FESTEN

DUG MED STIL

Krydret, ovnbagt kylling med ris

Dette er en ret, der næsten passer sig selv i ovnen. Den er perfekt, når du skal have gæster til middag.

Opskriften rækker 4-6 portioner.

Ingredienser

  • 1 gult løg
  • 20 g frisk bladpersille
  • 2 tomater
  • 4 kyllingelår
  • 1 spsk. Vegeta (all-round krydderi fra Balkan, kan udskiftes med grøntsagsbouillon)
  • 1 tsk. salt
  • 2 tsk. sort peber, friskkværnet
  • 1⁄2 dl solsikke- eller rapsolie
  • 1 terning hønsebouillon
  • 7 1⁄2 dl kogt vand
  • 3 1⁄2 dl rundkornede ris (risottoris)

Sådan gør du

  1. Forvarm ovnen til 200 grader, over- og undervarme.
  2. Pil løget, og hak det fint.
  3. Hak persillen fint, og skær tomaterne i mindre stykker. Læg dem i et ovnfast fad, ca. 30 × 40 cm.
  4. Læg kyllingelårene i en skål, og krydr med Vegeta.
  5. Tilsæt salt og peber, og vend grundigt rundt.
  6. Læg derefter kullingen i formen/gryden, dryp med olie, og gnid det godt ind.
  7. Bag sammen midt i ovnen i ca. 30-35 minutter.
  8. Kog vandet op, tilsæt bouillonterningen, og lad den opløses.
  9. Tag kyllingelårene ud af ovnen, og læg dem på en tallerken. Hæld ris og bouillon i formen, og rør rundt, tilsæt mere salt og peber, hvis det er nødvendigt. Læg derefter kyllingen tilbage i formen/gryden. Sørg for, at bouillonen dækker risene med ca. 1 cm.
  10. Tilbered i midten af ovnen i 20-25 minutter. Kogetiden for ris kan variere afhængigt af sorten, så hvis de føles tørre uden at være færdige, kan du tilsætte lidt mere vand og bage lidt længere.
  11. Sænk varmen til 175 grader, og bag i yderligere 20-25 minutter (risenes kogetid kan variere afhængigt af, hvilken type ris du bruger). Du kan eventuelt tilsætte lidt mere væske, hvis risene ikke føles helt færdige.

Shopska salata

Shopska salata er en traditionel salat fra Balkan, som kan serveres som tilbehør til hvad som helst, eller som en forret med brød. Shopska salata laves med tomater, løg, agurk, peberfrugter og toppes med revet fetaost. Et tip er at lægge fetaosten i fryseren i ca. 10 minutter, så er det nemmere at rive den over salaten. Denne opskrift rækker til 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 tomater (ca. 400 g)
  • 1 stort gult løg
  • 1 agurk
  • 2 sivripa-peberfrugter (alternative sorter fungerer også)
  • 150 g fetaost (helst en hård variant)
  • 1 tsk, salt
  • 3 spsk, olivenolie

Sådan gør du

  1. Skyl grøntsagerne, og skær dem i mindre stykker. Læg dem i en serveringsskål.
  2. Salt, og dryp med olie. Bland det hele sammen. Riv fetaosten på den fine side af et rivejern direkte over salaten.
  3. Servér med det samme.

SKÅL OG SALAT BESTIK

Baklava

Baklava er en meget velsmagende og sød dessert lavet af sprød filodej, pistacienødder og valnødder. Baklava spises i hele Mellemøsten og på Balkan. Denne opskrift giver 6-8 portioner.

Ingredienser

  • 400 g filodej
  • 200 smør til pensling

Sirup

  • 3 dl sukker
  • 3 dl vand
  • Citronsaft fra 1/2 citron + skal
  • 1 kanelstang
  • 1 tsk. vaniljesukker

Fyld

  • Ca. 300 g valnødder

Topping

  • 100 g pistacienødder

Sådan gør du

  1. Forvarm ovnen til 175 grader.
  2. Smelt smørret i en gryde, og lad det køle af.
  3. Hak nødderne fint, eller bland dem i en blender.
  4. Åbn filodejen, læg et fugtigt viskestykke over (for at forhindre, at bladene tørrer ud).
  5. Læg et ark filodej på et skærebræt, og pensl med smeltet smør, læg derefter det næste ark på, og pensl igen (du skal have 2 ark i alt). Læg nødderne i kanten af filodejen langs den lange side, og rul den sammen med en pind. Kram derefter rullen sammen med hænderne, og krøl den sammen. Læg den sammenkrøllede rulle i et smurt ovnfast fad.
  6. Gentag med de resterende ark og fyldet.
  7. Pensl med resten af smørret, og bag i midten af ovnen i 30-40 minutter, indtil baklavaen har fået en flot gylden farve. I mellemtiden kan du forberede siruppen.

Sirup

  1. Kom alle ingredienserne i en gryde, og bring det i kog under omrøring. Kog derefter ved svag varme i 5-7 minutter, indtil den er blevet tykkere. Lad det derefter køle af.
  2. Tag baklavaen ud af ovnen, og hæld siruppen over den varme baklava. Skær stykker i den ønskede størrelse, og drys med pistacienødder.
  3. Lad det stå i 10-12 timer eller natten over før servering.

Chokoladekage med Dumle-ganache

Denne chokoladekage med ganache af Dumle-karamel er uimodståelig saftig og rig på chokoladesmag. Du får en perfekt balance mellem chokolade og Dulme-karamel. Kagen giver ca. 10-12 stykker.

Ingredienser

Kagen:

  • 1 ½ dl yoghurt naturel
  • 1 ½ dl raps- eller solsikkeolie
  • 3 æg
  • 3 dl hvedemel
  • 1 ½ tsk. bagepulver
  • 1 ½ tsk. natron
  • 2 ½ dl sukker
  • 1 ½ dl kakao
  • 1 dl stærk brygget kaffe

Chokolade- og Dumle-ganache:

  • 100 g chokolade 55%
  • 10 stk. Dumle-karameller
  • 1 dl flødeskum

Sådan gør du

Chokoladekage

  1. Forvarm ovnen til 175 grader. Beklæd en springform med en diameter på 24 cm, og beklæd også kanten af formen med bagepapir (pensl lidt smør på papiret, så klæber det bedre).
  2. Bland yoghurt, olie og æg i en skål. Bland alle de tørre ingredienser i en separat skål. Sigt derefter de tørre ingredienser ned i æggeblandingen, og tilsæt den varme kaffe. Rør til en dej uden klumper (rør ikke mere end nødvendigt).
  3. Hæld dejen i formen, og bag den midt i ovnen i 20-25 minutter. Tjek med en tandstik, om kagen er færdig. Lad den derefter køle lidt af i formen. Tag kagen ud af formen, og lad den køle helt af på en rist, før ganachen smøres på.

Chokolade- og Dumle-ganache

  1. Hak chokoladen og Dumle-karamellerne groft. Læg dem i en varmebestandig skål. Bring fløden i kog, og hæld den over. Lad det stå i ca. 3-5 minutter. Rør derefter rundt, indtil al chokoladen er smeltet (hvis den ikke er helt smeltet, kan du varme den i mikrobølgeovnen i ca. 20 sekunder).
  2. Stil den i køleskabet i ca. 2 timer, så ganachen kan sætte sig, indtil den er smørbar. (Hvis ganachen er for stiv, kan du lade den stå ved stuetemperatur i et stykke tid).
  3. Placer chokoladekagen på et serveringsfad, og fordel ganachen over hele kagen. Jeg har lavet mønstre med en ske. Servér kagen med det samme, eller opbevar den i køleskabet.

Tip: Tag kagen ud et stykke tid, før du serverer den, så den bliver blød og saftig.

Teselskab

Zeinabs tre tips til Ramadanen

Zeinab er en madelsker og kreatør, der laver fra det orientalske irakiske køkken. Herunder giver hun os sine bedste tips til en vellykket Eid al-Fitr-fest.

Forbered så meget som muligt

Da du faster i mange timer i løbet af dagen, er det meget nemmere, hvis du har maden klar på forhånd. Jeg plejer at lave en portion pirogger, hakkebøffer og marinader, som jeg fryser ned. På den måde er det nemt bare at tage det frem og tilberede det, når tiden er inde.

Del maden med nære og kære

Når det kommer til at fejre Eid, er det bedste at lave god mad og dele den med sine nære og kære. I vores familie har vi som regel et sammenskudsgilde, hvor vi dækker et langt bord fyldt med mad. Vi nyder maden sammen og tilbringer tid med hinanden.

Vis taknemmelighed gennem dine gaver

Når det kommer til at give gaver under Eid, er der ikke rigtig noget rigtigt eller forkert. Det vigtigste er at vise taknemmelighed. Nogle mennesker vælger at give penge, mens andre giver materielle gaver. Personligt kan jeg godt lide at give gaver. Det kan være en lækker stegepande, køkkenmaskine, elpisker, en god kniv eller endda porcelæn. Jeg plejer at vælge gaver, som jeg ofte bruger i køkkenet. Det bliver altid værdsat.

ALLE PRODUKTER

Tilføjet til kurven
Gå til kurven

Andre kunder købte også:

Vis alle tilbehørsprodukter
Gå til kurven
Din tryghed
Altid 365 dages fortrydelsesret
Gratis levering ved køb over 500 kr. (*gælder ikke produkter, der kræver pallefragt)
Køkkenudstyr siden 2009
Officiel forhandler af alle mærker
Læs mere om KitchenOne