Ingen sommer uden bær! Man kan jo købe dem i butikkerne hele året rundt, men de kan ikke måle sig med den søde smag af sommerens solmodne bær.
Hvis du ikke kan nå at spise dem, er der meget du kan lave for at nyde dem i længere tid. Lav saft, syltetøj, tærter eller is! Du kan finde både opskrifter og de produkter, du skal bruge, her!
Forædle, fryse og konservere
Bær kan forædles i det uendelige. Saft, syltetøj og marmelade, gelé, chutney og sirup. Brug bær i bagværk, mad, desserter og cocktails. Sørg for at bruge helt rengjorte glas, at låget slutter helt tæt og at opbevare ved den rigtige temperatur.
Når du fryser bær ned, er det praktisk at portionspakke dem. Vej den rigtige mængde rabarber af til en tærte, frys ned, og tag op igen, når det er tid til at bage tærten. Frys bærrene ned i portioner ved at fordele dem på en bakke, og hæld dem derefter i en pose eller et glas, så det er nemmere at tage et par bær ud ad gangen til en smoothie. Frys hele stikkelsbær ned, og brug dem som isterninger for at få en smag af sommer midt om vinteren.
Mange bær kan syltes til brug i desserter eller fyldige grøntsagsstuvninger. Sylt eksempelvis tyttebær eller havtorn, krydr med ingefær og pift vinterens middage op.
Krydre
Lav saft og syltetøj med krydderier og nødder. Tilsæt hakkede cashewnødder til blåbærsyltetøjet, eller tilsæt et par sorte peberkorn til geléen.
Blande
Nogle gange lykkes man kun med at høste forskellige bær i små mængder. Bland dem, og få nye smagskombinationer. Hvad med brombær-, solbær- og hindbærsyltetøj? Eller sirup af multebær og solbær til at servere med vaniljeis? Prøv dig frem!
Bærmos
Få mest muligt ud af den bærmos, der bliver til overs, når du laver saft og gelé. Giv smag til brød, lav en krydret chutney eller top din morgenyoghurt med den. Bærmos er god at pifte op med eksempelvis basilikum eller andre krydderurter, da en stor del af bærsmagen bliver i saften.
Gaver
Fyld smukke glas og flasker med hjemmelavet syltetøj eller juice. Sæt en håndskrevet etiket på, og du har en perfekt gave at give til en, du holder af.
Cirka 2 liter
Du skal bruge 1,5 kilo hindbær og 400 gram sukker
Sådan gør du:
Fyld op med vand niveaustregen i den nederste del, og sæt de to andre dele på.
Hæld hindbær og sukker i den øverste del. Rør rundt for at blande.
Bring i kog, og sænk temperaturen, så vandet simrer under hele dampningen.
Damp i 45 minutter, og hæld saften over i en kande. Si saften over på flasker, luk dem, og lad dem køle af.
For at bruge den overskydende bærmos giver vi forslag til, hvad du kan lave med den.
Cirka 1,5 liter
Du skal bruge 1 kilo jordbær og 1 kilo syltesukker
Sådan gør du:
Pluk og del jordbærrene i mindre stykker.
Hæld jordbærrene i en gryde, og bland dem med sukker. Kog i 3-5 minutter under omrøring.
Mos eller blend bærrene, hvis du vil have en glat marmelade.
Hæld på varme glas, luk lågene, og lad det køle helt af.
8-12 stykker
Tærteopskriften er beregnet til en form på 24 centimeter. Bruger du en større form, lav da 50% ekstra fyld
Tærtedej:
Fyld:
Topping:
Tærtedej:
Bærfyld:
Bagning:
Giver cirka 1,5 liter is
Solbærpuré:
• 150 g solbær
• ½ spsk. limesaft
• ½ dl sukker
Is:
• 3 dl fløde
• 1 dåse sødet kondenseret mælk (397 g)
• 250 g mascarpone
Sådan gør du:
1. Bland solbær, limesaft og sukker i en gryde. Bring det i kog, og lad det simre, indtil det tykner lidt.
2. Blend til en glat puré, og lad den køle af. Si puréen, hvis du vil have en helt glat is.
3. Rør puré, mascarpone og mælk sammen.
4. Pisk fløden stiv i en stor skål.
5. Tilsæt solbærblandingen, og pisk indtil den er glat.
6. Fordel isblandingen i isforme, og sæt dem i fryseren, så de sætter sig – mindst 1 time.
7. Hvis der er noget af isblandingen til overs, kan du hælde den i eksempelvis en brødform og fryse den ned.
Ingen e-numre eller kunstige aromaer. Det er lettere, end du tror – med en saftkoger. I det nederste lag koges vandet, som leder op til det øverste lag, hvor frugt og bær efter din smag er placeret. Den færdige saft rinder til det midterste.
At koge saft i en saftkoger er en enkel og nem måde at lave velsmagende saft. Metoden fungerer med de fleste bær og frugter, og mens saften koges, kan du hygge dig eller ordne noget praktisk. Når saften er klar, skal den bare hældes på flasker. Opskriften herunder er velegnet til de fleste frugter og bær, eksempelvis rabarber, jordbær, blåbær, rips, tyttebær, æbler og blommer.
Da saften indeholder almindeligt sukker og har været kogt, fungerer det normalt godt at udelade konserveringsmidler, hvis saften opbevares køligt. Hvis du vil tilføje konserveringsmidler, kan du tilføje 1 milliliter Atamon pr. liter færdig saft i den midterste del. Men husk, at konservering med varme er mindst lige så god som konservering med tilsætningsstoffer og konserveringsmidler!
Bund
Hvidt lag
Lilla lag
4 portioner
Topping
En god bæris skal have masser af smag af bær! Så simpelt er det. Denne variant er meget let at lave.
Du kan bytte blåbærrene ud med stort set hvilke andre bær som helst. Dog vil isens konsistens variere
afhængig af de forskellige bærs væskeindhold.
Af: Camilla Hamid Foto: Ulrika Pousette
Cirka 1,5 liter