Tid til at høste

Tid til at høste havens skatte! Nu er det endelig tid til at plukke solmodne tomater, sprøde gulerødder og søde æbler. Men hvad skal man egentlig stille op med alt det gode? Her får du nogle idéer, der forhåbentlig kan inspirere dig til at forvandle de lækre råvarer til noget endnu mere velsmagende.
Tomater
Ud over at spise tomaterne au naturel, kan de tilberedes på flere måder. Vi kommer med forslag til at tørre, sylte og lave en pesto rosso.
Andre forslag er at lave pastasauce, suppe, gratinere tomaterne med ost og krydderier eller en velsmagende juice til efteråret.
Tørring
Vask og skær tomaterne i halve eller skiver.
Placer tomaterne med luft i mellem dem på bakkerne, og sørg for at tomater på samme bakke har samme tykkelse.
Saml dehydratoren, og indstil den ved 55°C og fire timer til at begynde med. Efter fire timer kan du rotere bakkerne for at få en mere jævn tørring. Tjek tomaternes tekstur, og forlæng eventuelt tiden. Tørretiden afhænger af tomaternes størrelse og den ønskede tekstur og kan variere med flere timer, så tjek med jævne mellemrum, og roter bakkerne et par gange.
Krydderier
Bland olivenolie og valgfrie krydderier i en skål, tilsæt de skivede tomater, og bland godt.
Tørres som ovenfor.
Små tomater
Prøv at tørre halverede cherry- eller cocktailtomater, indtil de er sprøde. Både med og uden krydderier giver de et lækkert pift til salaten.
Syltning
Hvis du vil sylte tomaterne i olie, skal de kun tørres indtil de stadig kan bøjes. Bland tomater og krydderier, eksempelvis hvidløg og rosmarin, salt og peber, i et glas, og hæld olivenolie over.
Helt tørrede tomater kan blødgøres ved at lægge dem i blød i varmt vand.
Pesto
Fordelen ved hjemmelavet pesto er, at du selv kan vælge, hvad du vil have i den. Du vil måske hellere have andre nødder, frø eller kerner i stedet for de traditionelle pinjekerner. Prøv også at variere smagen på din pesto med forskellige krydderurter, krydderier, bær eller frugt.
Gulerødder
Gulerødder er med deres sprøde tekstur og naturlige sødme en uundværlig ingrediens i køkkenet. Uanset om de tilsættes en fyldig gryderet, ristes sammen med andre rodfrugter eller pureres til en lind suppe, tilfører de et skud smag og næring til dine måltider.
Rå, revne gulerødder kan fryses ned og bruges som sødemiddel i hjemmebagt brød og kødsovs eller i squashfrikadeller. De er selvfølgelig også den gode base for kagefavoritten – Gulerodskagen. Benyt lejligheden til at rive ekstra gulerødder og fryse dem ned i portioner af 350 gram, så du hurtigt kan bage en gulerodskage.
Suppe og sylte
Lav en cremet gulerodssuppe ved at blende kogte gulerødder med løg, hvidløg, ingefær og grøntsagsbouillon. Tilsæt kokosmælk for en blød og rund smag.
Sylt gulerødderne i en klassisk 1-2-3-lage med hvidløg og chili for et pikant pift.
Juice
Brug en juicer til at lave en frisk juice med gulerødder, æbler, citron og ingefær. Perfekt som en sund start på dagen!
Gulerodskage
Her får du opskriften på en rigtig saftig gulerodskage med masser af cremet frosting, som er god til eftermiddagskaffen hele året rundt. Gulerodskagen kan holde sig i mange dage i køleskabet eller fryses ned. Rivejernstilbehøret er også perfekt, når du vil rive andre grøntsager til efterårets middage. Meget kan fryses ned, og lav det gerne i portionspakker efter opskriften, så det er nemt og hurtigt at lave mad.
Æble
Æblesæsonen er her! Lav æblemost, -mos eller tør tynde æbleskiver til søde og syrlige chips til efterårets snacks. Æble fås i et utal af varianter og kan bruges til at give smag til både brød og kager eller til at lave en lækker marmelade til ostebordet.
Æblemos
Når det er tid til at høste æbler og lave æblemos, er purépresseren uundværlig, da du slipper for at skrælle og udkerne æblerne – og det bliver meget hurtigere at lave æblemos. I den hjemmelavede æblemos kan du justere mængden af sukker og eksempelvis også tilsætte pærer. Eller prøv at tilsætte krydderier til din æblemos – kardemomme, citrusfrugter og vanilje er gode smagskombinationer.
Ankarsrum med Go Green-tilbehørspakke
Spar 1.500 kr.
Ankarsrums AKM 6230-røremaskine med tilbehørspakke er den eneste køkkenmaskine, du behøver. Røremaskinen i sig selv er uundværlig og er svært at leve uden, når man først har oplevet dens mange glæder. Med en stærk motor på 1500 watt kan AKM 6230-røremaskinen klare selv den sejeste rugbrødsdej uden problemer. Røremaskinen leveres med dobbelt piskeris, 3,5-liters plastikskål, metalskål, dejkrog, dejrulle, dejkniv, dejskraber og låg til skålen. Desuden medfølger den udvidede tilbehørspakke, som indeholder en stærk blender med en kande af BPA-fri tritan, en citruspresser og en grøntsagsskærer med tre forskellige blade.
Blenderen er velegnet til cremet pesto, lækre smoothies og hjemmerørt hummus. Den kører med en hastighed på 3500-12000 omdrejninger i minuttet alt afhængigt af, hvilket niveau du indstiller den kraftige motor til. Citruspresseren er velegnet til alle citrusfrugter, og den gør det nemt at få saften ud af alt fra saftige citroner til genstridige grapefrugter. Med grøntsagsskæreren kan du hurtigt snitte salat eller hakke ingredienserne til en lækker gryderet. AKM 6230-røremaskinen gør det kort sagt både lettere og sjovere at bage og lave lækker mad helt fra bunden.