
Smørrebrød
Når man går ud og spiser smørrebrød eller laver det derhjemme, kan man gå to retninger. Den klassiske, hvor alt er i en ret fast ramme. Pålægget er næsten altid placeret på samme måde, og krydderierne og pynten er stort set de samme – naturligvis afhængig af stykket. Det er den traditionelle vej at gå. Det nye nordiske køkken har dog også givet smørrebrødet en renæssance, hvor kokkene leger med både form og indhold. Opskriften herunder er lidt af en kombination af de to – klassiske smage med innovativt udtryk og pålæg.
Smørrebrød serveres traditionelt med øl og snaps. Da smørrebrød kan indeholde en del fedt og er mættende, kan det være nødvendigt at afbalancere oplevelsen med en snaps.
Du skal bruge
Syltede skalotteløg
2 skalotteløg
1 dl eddike
1 dl vand
75 g sukker
10 peberkorn
Jordskokkechips
1-2 jordskokker
Olie til friturestegning
Tatar
350 g inderlår eller tyndsteg af okse eller kalv
1 skalotteløg
2 tsk. grov sennep
1 spsk. finthakket purløg
1 spsk. hakket estragon
1-2 spsk. olivenolie
2 spsk. kapers
Friskrevet peberrod efter smag
Salt og peber efter smag
Anretning af smørrebrød
4 skiver rugbrød og smør
1 dl mayonnaise
Friske krydderurter. Her bruger vi kørvel, rød skovsyre, estragon og brøndkarse.
Sådan gør du
Syltede skalotteløg
Kom eddike, vand, sukker og peberkorn i en gryde, og bring det hurtigt i kog. Skær skalotteløgene i tynde skiver. Kom dem i lagen, og lad det stå i en halv time, gerne længere.
Jordskokkechips
Skrub jordskokkerne grundigt, og skær dem i tynde skiver på et mandolinjern.
Varm olien op til 140°C, og frituresteg jordskokkerne, til de er let gyldne. Steg dem i portioner, så de ikke overlapper hinanden for meget i olien.
Læg dem på køkkenrulle for at opsuge overskydende olie. Afslut med et drys med fint salt.
Tatar
Skær kødet i mindre stykker, og kør det gennem kødhakkeren én gang. Vend det med salt, peber og olivenolie. Kødet er relativt magert, så du får en bedre konsistens, hvis du tilsætter lidt god olie.
Tilsæt hakket skalotteløg, kapers, sennep og peberrod. Til sidst purløg og estragon. Smag til igen.
Anretning af smørrebrød
Smør brødet med smør. Anret tataren ovenpå. Kom en klat mayonnaise på, og top med syltede skalotteløg, jordskokkechips og krydderurter. Servér straks.
Tip: Du kan hakke kødet, stege chipsene og sylte jordskokkerne i god tid, men tartaren skal tilberedes i sidste øjeblik.