Smørrebrød

Smørrebrød

Når man går ud og spiser smørrebrød eller laver det derhjemme, kan man gå to retninger. Den klassiske, hvor alt er i en ret fast ramme. Pålægget er næsten altid placeret på samme måde, og krydderierne og pynten er stort set de samme – naturligvis afhængig af stykket. Det er den traditionelle vej at gå. Det nye nordiske køkken har dog også givet smørrebrødet en renæssance, hvor kokkene leger med både form og indhold. Opskriften herunder er lidt af en kombination af de to – klassiske smage med innovativt udtryk og pålæg.

Smørrebrød serveres traditionelt med øl og snaps. Da smørrebrød kan indeholde en del fedt og er mættende, kan det være nødvendigt at afbalancere oplevelsen med en snaps.

Du skal bruge

Syltede skalotteløg

  • 2 skalotteløg

  • 1 dl eddike

  • 1 dl vand

  • 75 g sukker

  • 10 peberkorn

Jordskokkechips

  • 1-2 jordskokker

  • Olie til friturestegning

Tatar

  • 350 g inderlår eller tyndsteg af okse eller kalv

  • 1 skalotteløg

  • 2 tsk. grov sennep

  • 1 spsk. finthakket purløg

  • 1 spsk. hakket estragon

  • 1-2 spsk. olivenolie

  • 2 spsk. kapers

  • Friskrevet peberrod efter smag

  • Salt og peber efter smag

Anretning af smørrebrød

  • 4 skiver rugbrød og smør

  • 1 dl mayonnaise

  • Friske krydderurter. Her bruger vi kørvel, rød skovsyre, estragon og brøndkarse.

Sådan gør du

Syltede skalotteløg

  1. Kom eddike, vand, sukker og peberkorn i en gryde, og bring det hurtigt i kog. Skær skalotteløgene i tynde skiver. Kom dem i lagen, og lad det stå i en halv time, gerne længere.

Jordskokkechips

  1. Skrub jordskokkerne grundigt, og skær dem i tynde skiver på et mandolinjern.

  2. Varm olien op til 140°C, og frituresteg jordskokkerne, til de er let gyldne. Steg dem i portioner, så de ikke overlapper hinanden for meget i olien.

  3. Læg dem på køkkenrulle for at opsuge overskydende olie. Afslut med et drys med fint salt.

Tatar

  1. Skær kødet i mindre stykker, og kør det gennem kødhakkeren én gang. Vend det med salt, peber og olivenolie. Kødet er relativt magert, så du får en bedre konsistens, hvis du tilsætter lidt god olie.

  2. Tilsæt hakket skalotteløg, kapers, sennep og peberrod. Til sidst purløg og estragon. Smag til igen.

Anretning af smørrebrød

  1. Smør brødet med smør. Anret tataren ovenpå. Kom en klat mayonnaise på, og top med syltede skalotteløg, jordskokkechips og krydderurter. Servér straks.

  2. Tip: Du kan hakke kødet, stege chipsene og sylte jordskokkerne i god tid, men tartaren skal tilberedes i sidste øjeblik.