)
Safranboller med mandelmasse
24
boller
Saftige og velduftende boller med smag af safran og dejlig sødme fra mandelmasse er svære at slå.
Du skal bruge
30 g frisk gær
5 dl mælk, lunken
1 g safran
1,5 dl sukker
13-14 dl hvedemel
125 g smør, stuetemperatur
1 tsk. salt
1 æg
1 æg til pensling
Perlesukker til at drysse på toppen
Fyld
200 g marcipan
150 g smør, stuetemperatur
1 spsk. vaniljesukker
Sukkerlage
1 dl sukker
1 dl vand
1 tsk. vaniljesukker
Sådan gør du
Varm mælken op til 37 grader sammen med safranen.
Opløs gæren i mælken i en skål. Tilsæt æg, salt, sukker og halvdelen af melet, og arbejd melet ind med en køkkenmaskine eller i hånden. Tilsæt smørret, og arbejd det ind.
Tilsæt resten af melet lidt ad gangen. Ælt dejen i ca. 10-15 minutter, indtil den er elastisk og fin på overfladen. Hvis du laver dejen i hånden, skal du ælte den lidt længere. Lad den hæve i ca. 30 minutter.
Fyld
Riv marcipanen på et rivejern, tilsæt smørret, og bland det til en glat masse. Lad det stå ved stuetemperatur.
Form bollerne
Hæld dejen op på et melet bord. Del den i to. Rul dejen ud til 40 x 45 cm. Fordel fyldet jævnt over dejen, og fold dejen på midten.
Skær 3 cm brede strimler fra den korte side, og skær derefter en slids i midten af strimlen (så den ligner et “bukseben”). Sno strimlerne, og sno dem sammen til en bolle med enderne nedad.
Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve til dobbelt størrelse, ca. 1 time (afhængigt af hvor varmt det er i dit køkken).
Sukkerlage
Kog vand, sukker og vaniljesukker op i en gryde til en lage. Sæt det til side.
Forvarm ovnen til 225 grader.
Pensl bollerne med let sammenpisket æg, og drys med perlesukker.
Bag dem i ca. 10-12 minutter, eller indtil de har fået en flot gyldenbrun farve.
Så snart bollerne kommer ud af ovnen, skal de pensles sukkerlagen. Det giver bollerne en flot glans, og de beholder saftigheden.