Hjortron med varm mandelkaka och apertif

Multebær med varm mandelkage og apertif

12

personer

Serveret med varm mandelkage smagt til med kardemomme og afkølet skum af hvid chokolade og muskatnød. I desserten stråler de gyldne bær fra nord i en herlig kontrast mellem kulde og varme med krydderier, der giver multebærrene et ekstra boost!

Mandelkage:

  • 3 store æg

  • 1,75 dl sukker

  • 1 1/2 tsk. kardemomme

  • 3 dl mandelmel (ca. 150 g)

Sådan gør du:

  1. Forvarm ovnen til 175 grader.

  2. Pisk æg, sukker og kardemomme luftigt. Tilsæt derefter mandelmelet, og pisk indtil det er glat.

  3. Smør en muffinsform, og fyld 2/3 af hver form med dej.

  4. Bag i midten af ovnen i 25-30 minutter. Lad den køle lidt af, men husk, at kagen skal serveres lun.

Multebær:

  • 500 g frosne multebær

  • 3 dl sukker

Sådan gør du:

  1. Kom de frosne multebær i en skål, drys med sukker, og rør rundt. Lad dem tø op ved stuetemperatur under omrøring, indtil sukkeret er helt smeltet.

  2. Opbevares på køl indtil servering.

Hvidt chokoladeskum:

  • 300 g hvid chokolade (hakket eller i småstykker)

  • 250 g fløde

  • 250 g yoghurt naturel 3%

Sådan gør du:

  1. Hak den hvide chokolade fint, og kom den i en skål.

  2. Bring fløden i kog, og hæld den over den hvide chokolade. Blend til en glat masse med en stavblender. Tilsæt yoghurten, og bland den i på samme måde.

  3. Hæld blandingen i en flødesifon. Sæt to patroner i, og ryst. Stil på køl.

For at afslutte middagen på en festlig måde, synes vi, at en drink passer bedst til desserten. Her har vi brugt Hvonn Aperitif som base, da den er et rigtig godt alternativ til spiritus/likør. For at afbalancere de bitre noter i aperitiffen laver vi en sirup af hyben og multebær og tilsætter lidt æblesyre for at give friskhed.

Multebær | Aperitif

Til to drinks

  • 10 cl aperitif

  • 8 cl multebær- og hyben-sukkersirup*

  • 3 cl æblesyre (eller lignende syrlig ingrediens, f.eks. æblejuice eller citrusjuice)

Sådan gør du:

  1. Bland alle ingredienser i en shaker. Tilsæt masser af is, og ryst, indtil shakeren føles rigtig kold, og alt er godt blandet, ca. 5-8 sekunder.

  2. Si over i et afkølet glas med en stor isterning eller en coupette.

  3. Pynt med en blomst eller muddlede multebær, og server.

*Multebær- og hyben-sukkerlage (ca. 1 liter) 

  • 50 g hybenskal

  • 200 g multebær

  • 600 g sukker

  • 1 liter vand

Sådan gør du:

  1. Start med at koge hybenskallerne og multebærrene i 1 liter vand i en gryde, indtil det er reduceret til ca. 0,6 liter, og der er en rig smag fra skallerne og bærrene.

  2. Skru ned til lav varme, og rør rundt indtil sukkeret er opløst.

  3. Si, kom på flaske og sæt på køl. Det er fint at si gennem en finmasket si, men hvis du vil have et ekstra klart resultat, kan du bruge et kaffefilter.