Älgköttbullar i gräddig kantarellsås

Kødboller af elg i cremet kantarelsauce

6

portioner

med kartoffelmos med Västerbotten-ost & brunet smør

Du skal bruge

Kødboller

  • 600 g hakket elgkød

  • 1 tsk. salt

  • 3/4 dl fiberhavregryn

  • 4 tsk. kartoffelmel

  • 1 dl piskefløde

  • 1/2 knsp. kværnet allehånde

  • 1 knsp. friskkværnet sort og hvid peber

  • 3 tsk. timian

  • 2 tsk. Dijon-sennep

  • 1 spsk. sirup

  • 4 spsk. finthakket løg

  • Smør

  • olie

Kantarelsauce

  • 100 g gule og eller tragtkantareller (nyplukkede eller udblødte)

  • 5 dl fløde

  • 1 dl hjemmekogt fond

  • 2 tsk. mørk soja

  • 2 spsk. koncentreret solbærsaft

  • Salt og sort peber

Kartoffelmos 

  • 1 kg melede kartofler

  • 50 g Västerbotten-ost

  • 50 g smør

  • 3 dl mælk 3%.

  • Salt og sort peber

Dildsyltet agurk

  • 0,5 dl eddike 12%.

  • 1 dl sukker

  • 1 dl vand

  • 10 hvide peberkorn

  • 1 laurbærblad

  • 1 tsk. gule sennepsfrø

  • 1 lille bundt dild

  • 1 agurk

Rå tyttebær

  • 3 dl tyttebær

  • 0,5 dl sukker

Sådan gør du

Kødboller

  1. Kom en klat smør på en pande og varm op. Steg løgene ved medium-lav varme, indtil de er bløde, gyldne og karamelliserede på panden.

  2. Bland fløde, havregryn, kartoffelmel, sennep, sirup, stegte løg og krydderier i en skål. Lad det stå og svulme op i 5 minutter. Tilsæt det hakkede elgkød, og bland godt.

  3. Varm panden op med smør og olie. Form kødbollerne med hænderne. Steg ved middel varme, og vend kødbollerne, så de får en fin stegeskorpe hele vejen rundt.

Kantarelsauce

  1. Skub kødbollerne til side, og kom kantarellerne på panden. Steg dem, indtil de får en let gylden farve.

  2. Tilsæt fløde, soja, saft og fond, og smag til med salt og peber. Lad saucen simre i et par minutter. Kom kødbollerne tilbage i saucen.

Kartoffelmos 

  1. Kog kartoflerne møre i saltet vand. Brun smørret i en gryde. Riv Västerbotten-osten fint. Brug en kartoffelmoser, og mos kartoflerne.

  2. Tilsæt smør, ost og halvdelen af mælken. Smag til med salt og peber, og tilsæt mere mælk, hvis det er nødvendigt.

Dildsyltet agurk

  1. Kom eddike, sukker og vand sammen med hvide peberkorn, laurbærblad og sennepsfrø i en gryde. Bring det i kog.

  2. Lad det køle af, og hæld i et glas.

  3. Tilsæt agurk i skiver og dildkviste.

  4. Lad det stå i mindst 1 time før servering.

Rå tyttebær

  1. Kom tyttebær og sukker i en skål, mos 1/5 af tyttebærrene, og rør det sammen.