
Kødboller af elg i cremet kantarelsauce
6
portioner
med kartoffelmos med Västerbotten-ost & brunet smør
Du skal bruge
Kødboller
600 g hakket elgkød
1 tsk. salt
3/4 dl fiberhavregryn
4 tsk. kartoffelmel
1 dl piskefløde
1/2 knsp. kværnet allehånde
1 knsp. friskkværnet sort og hvid peber
3 tsk. timian
2 tsk. Dijon-sennep
1 spsk. sirup
4 spsk. finthakket løg
Smør
olie
Kantarelsauce
100 g gule og eller tragtkantareller (nyplukkede eller udblødte)
5 dl fløde
1 dl hjemmekogt fond
2 tsk. mørk soja
2 spsk. koncentreret solbærsaft
Salt og sort peber
Kartoffelmos
1 kg melede kartofler
50 g Västerbotten-ost
50 g smør
3 dl mælk 3%.
Salt og sort peber
Dildsyltet agurk
0,5 dl eddike 12%.
1 dl sukker
1 dl vand
10 hvide peberkorn
1 laurbærblad
1 tsk. gule sennepsfrø
1 lille bundt dild
1 agurk
Rå tyttebær
3 dl tyttebær
0,5 dl sukker
Sådan gør du
Kødboller
Kom en klat smør på en pande og varm op. Steg løgene ved medium-lav varme, indtil de er bløde, gyldne og karamelliserede på panden.
Bland fløde, havregryn, kartoffelmel, sennep, sirup, stegte løg og krydderier i en skål. Lad det stå og svulme op i 5 minutter. Tilsæt det hakkede elgkød, og bland godt.
Varm panden op med smør og olie. Form kødbollerne med hænderne. Steg ved middel varme, og vend kødbollerne, så de får en fin stegeskorpe hele vejen rundt.
Kantarelsauce
Skub kødbollerne til side, og kom kantarellerne på panden. Steg dem, indtil de får en let gylden farve.
Tilsæt fløde, soja, saft og fond, og smag til med salt og peber. Lad saucen simre i et par minutter. Kom kødbollerne tilbage i saucen.
Kartoffelmos
Kog kartoflerne møre i saltet vand. Brun smørret i en gryde. Riv Västerbotten-osten fint. Brug en kartoffelmoser, og mos kartoflerne.
Tilsæt smør, ost og halvdelen af mælken. Smag til med salt og peber, og tilsæt mere mælk, hvis det er nødvendigt.
Dildsyltet agurk
Kom eddike, sukker og vand sammen med hvide peberkorn, laurbærblad og sennepsfrø i en gryde. Bring det i kog.
Lad det køle af, og hæld i et glas.
Tilsæt agurk i skiver og dildkviste.
Lad det stå i mindst 1 time før servering.
Rå tyttebær
Kom tyttebær og sukker i en skål, mos 1/5 af tyttebærrene, og rør det sammen.