And

Klassisk andesteg med æbler og svesker

Du skal bruge

  • 1 stk. and, 2–3½ kg

  • ½ dl groft salt

  • 2 tsk. sort peber

Fyld

  • 2 æbler

  • 100 g svesker

Stegesnor

Andesauce

  • 2 dl sky fra anden

  • 1½ dl vand

  • ½ dl fløde

  • 20 g smør

  • 2 spsk. hvedemel

  • 1 spsk. solbærgelé eller koncentreret saft

  • Salt

  • Sort peber

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 160 grader.

  2. Skyl anden og tør den grundigt.

  3. Gnid kødet, både ind- og udvendigt, med salt og peber.

  4. Skræl æblerne og skær dem i mindre stykker.

  5. Fyld anden med æblestykker og svesker.

  6. Bind benene sammen med stegesnoren, så fyldet holdes på plads.

  7. Læg anden med brystet opad i stor en gryde, der kan tåle at komme i ovnen.

  8. Tilsæt 5 dl vand, og sæt et stegetermometer i den tykkeste del af brystet.

  9. Læg låg på gryden og sæt den i ovnen.

  10. Beregn en stegetid på 1½–3 timer afhængigt af andens størrelse. Kernetemperaturen skal være 70–72 grader i brystet og cirka 80 grader i låret.

  11. Skru ovnen op til 225 grader, når kødet når 65 grader. Tag låget af, så anden kan få farve. For en ekstra sprød overflade kan du til sidst flytte anden over på en bageplade og tænde for ovnens grillfunktion.

Andesauce

  1. Si skyen fra anden.

  2. Smelt smørret i en gryde.

  3. Tilsæt melet og pisk det sammen.

  4. Hæld sky, vand, fløde og solbærgelé i, og pisk det godt igennem.

  5. Lad saucen simre i fem minutter, og smag til med salt og sort peber.