Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka

25

stk.

Finland - En af landets mest ikoniske retter er karelske tærter, hvor en tynd rugdej fyldes med risengrød eller kartoffelmos og serveres med æggesmør – en ret dybt forankret i den østfinske madtradition.

Du skal bruge

Fyld

  • 2,5 dl vand

  • 2,5 dl ris til risengrød

  • 12 dl sødmælk

  • 1 spsk. salt

Æggesmør

  • 5 økologiske æg

  • 150 g smør

  • Persille

Dej

  • 1,5 dl vand

  • 1 spsk. salt

  • 3 dl rugmel

  • 1 dl hvedemel

Mælk & smørbad

  • 100 g smør

  • 3 dl sødmælk

Sådan gør du

Fyld

  1. Kom vandet i en tykbundet gryde. Når vandet koger, tilsættes alle risene.

  2. Kog, indtil vandet er absorberet.

  3. Tilsæt mælken i små portioner. Rør hele tiden, så grøden ikke brænder på.

  4. Når al mælken er tilsat, og grøden koger, skru ned for varmen og lad simre under låg i 40 minutter. Rør i grøden af og til.

  5. Tilsæt salt. Du kan gøre grøden lidt mere salt til tærterne, end du normalt ville gøre til grød.

  6. Lad grøden køle af. Du kan forberede grøden dagen før. I Finland er det almindeligt at bruge grød, der er tilovers fra dagen før.

Æggesmør

  1. Kog æggene i 8 minutter.

  2. Afkøl æggene i koldt vand.

  3. Pil æggene, og skær dem ud med en kniv eller gaffel.

  4. Bland med stuetempereret smør.

  5. Smag til med lidt salt.

  6. Afslut med hakket persille.

Dej

  1. Bland koldt vand, salt og mel med en træske. Ælt dejen, indtil den er glat og fast.

  2. Drys en blanding af rug- og hvedemel på bordet, og læg dejen ovenpå. Rul dejen til en klump, skær den i 25 stykker, og tryk stykkerne flade med håndfladen.

  3. Rul hvert stykke rundt med en tynd kagerulle, form dem til tynde, ovale skorper, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.

  4. Fordel en skefuld fyld i midten (ca. 1 cm tykt), og lad der være ca. 1 cm tom plads rundt om kanterne.

  5. Fold den modsatte kant ind over fyldet, og tryk kanterne sammen med fingrene.

  6. Bag tærterne ved 275-300°C i ca. 15 minutter.

Mælke- & smørbad

  1. Lun mælk, og smelt smør til en mælke-smør-blanding

  2. Dyp de karelske tærter i den varme mælke-smør-blanding, og server med æggesmør.