Grillade kycklingspett med Mole sås

Grillede kyllingespyd med mole-sauce

6

Portioner

Mole-saucen har rødder dybt forankret i Mexicos madkultur og er en af landets mest elskede og traditionsrige saucer. Ordet "mole" betyder ganske enkelt "sauce", men dækker over en kompleks blanding af ingredienser som chili, chokolade, krydderier og nogle gange også nødder. Opskriften varierer fra region til region, men fælles for alle versioner er den dybe, lagdelte smag.

I denne ret har vi ladet os inspirere af den klassiske mole poblano – den mest kendte variant – der forener sødme, styrke og jordbundne noter i perfekt balance. Den passer ideelt til både kalkun og kylling, og de grillede kyllingespyd et ordentligt smagsboost fra en fyldig og let sødlig Mole.

Kyllingens milde smag fremhæver mole-saucens intense og komplekse karakter og skaber en harmonisk helhed. Det er en ret, der indfanger essensen af den mexicanske madkultur, hvor kombinationen af chokolade og chili stammer fra.

Kombinationen af chili og chokolade kan måske virke overraskende, men netop samspillet mellem det stærke og det søde gør smagsoplevelsen særlig. Chilien tilfører en intens styrke og en let røget dybde, mens mørk chokolade bidrager med sødme, bitterhed og fylde. Resultatet er en sauce, hvor smagene balancerer hinanden og fremhæver hinandens nuancer – chokoladens sødme dæmper chiliens varme, mens chilien afbalancerer chokoladens sødme og tilfører dybde og kompleksitet

Ingredienser

Til kyllingespyddene

  • 6 fileter af kyllingelår

  • 3 spsk. olivenolie

  • 1,5 tsk. spidskommen

  • 1,5 tsk. paprikapulver

  • 1,5 tsk. hvidløgspulver

  • Salt og peber

  • Spyd (af træ eller metal)

Til mole-saucen

  • 75 g mørk chokolade (mindst 70%)

  • 1,5 spsk. olivenolie

  • 1 lille gult løg, hakket

  • 3 fed hvidløg, hakket

  • 1,5 spsk. rød chili, finthakket (eller 1,5 tsk chiliflager)

  • 1 tørret Ancho-chili

  • 1,5 spsk. tomatpuré

  • 1 tsk. kanel

  • 1 tsk. spidskommen

  • 1,5 spsk. brun farin

  • 3 dl kyllingefond

  • Salt og peber

Tilberedning

Kyllingespyddene

  1. Skær kyllingen i lige store stykker, og træd på spyddene.

  2. Pensl kyllingen med olivenolie, og krydr med spidskommen, paprika, hvidløgspulver, salt og peber.

  3. Grill kyllingespyddene ved middel varme i ca. 6-8 minutter på hver side, eller indtil kyllingen er gennemstegt og har en flot grillfinish.

Mole-saucen

  1. Varm olivenolien op i en gryde, og svits løg, hvidløg og chili i et par minutter, indtil de bliver bløde og dufter.

  2. Tilsæt tomatpuré, jordnøddesmør, kanel, spidskommen og brun farin, og lad det stege i yderligere 1-2 minutter.

  3. Kom kyllingefond ved, og lad saucen simre i ca. 10-12 minutter, indtil den er blevet lidt tykkere.

  4. Smelt den mørke chokolade i saucen, og rør, indtil den er cremet og glat.

  5. Smag til med salt og peber.

Servering: Servér de grillede kyllingespyd med den fyldige Mole-sauce enten som dyppelse eller hæld den direkte over kyllingen.

Grillede kyllingespyd med mole-sauce – Opskrift | KitchenOne