
Fårikål
Fårikål er en af Norges mest kendte og elskede retter og omtales ofte som landets nationalret. Den enkle, men velsmagende gryderet med lam og kål har været en del af den norske madkultur i generationer og er især populær i efterårsmånederne, når årets fårekød kommer til salg. Retten repræsenterer det traditionelle norske køkkens fokus på lokale råvarer og rene smage, og den nydes bedst i godt selskab på en kølig efterårsdag. Fåreavl er en århundredgammel tradition i Norge, og dyrene er perfekt tilpasset de nordiske forhold. Fårene kan modstå det barske klima her i nord og finde den mad, de kan lide, ved kysten, inde i landet og på fjeldet.
Du skal bruge
1,5 kg lam
1,5 kg hvidkål
1 æble
3 tsk. sort peber, hel
2 tsk. salt
2 spsk. hvedemel
4 dl vand
500 g kartofler
Gør som følger
Fjern de yderste blade af kålen, og skær den i både. Lad stokken sidde på, så kålen ikke falder fra hinanden.
Skær æblet i både eller tern. Du kan skrælle æblerne, hvis du foretrækker det.
Læg kød, æbler og kål i lag i en gryde, og drys salt, peber og hvedemel mellem hvert lag.
Hæld vand i, og læg låg på. Bring det i kog, skru ned for varmen til medium og lad kødet stå i 3 timer, indtil det er helt mørt.
Skræl kartoflerne, og kog dem møre i en gryde godt dækket med vand.
Servér fårikålen med finthakket persille på toppen.