Nu er det for alvor efterår! Endelig kan du nyde de smukke farver, dejlige svampepluknings-
udflugter, tændte stearinlys og god mad fra naturens eget spisekammer. Vi besøger den svenske
svineavler Emilia Nilsson, der tog bronzemedaljen hjem i Sveriges Master Chef 2019. Hun byder
på risotto med tre forskellige svampe, en luksuriøs kantarelmad og sine bedste svampetips!
Jeg hedder Emilia Nilsson, og jeg bor og arbejder på min familiegård i Silsjönäs, som har været i familien siden 1815. Til daglig er jeg svineavler og arbejder i familievirksomheden inden for skovbrug. Derudover eksperimenterer jeg meget med mad - min store interesse! Mad har altid stået mit hjerte nær! Siden min deltagelse i Sveriges Master Chef har det været en del af min hverdag og mit professionelle liv. Der er intet bedre end at kunne arbejde med sin interesse!
At jeg elsker madlavning så meget, kommer primært fra min opvækst, tror jeg. Den overflod af råvarer, vi har heroppe i Nordsverige, såsom vildt kød gennem jagt, bær og svampe. Og selvfølgelig de råvarer, vi har her på gården i form af svinekød, oksekød osv. Det driver en til at ville tage sig af råvarerne på den bedst mulige måde.
Jeg har altid elsket at tage vare på det, naturen giver. Og det er her, at svampen hører hjemme! Når du har fyldt spisekammeret op med tørrede svampe til vinteren, vil du føle dig rig!
At tage på svampetur som barn med bedstemor og plukke svampe til aftensmaden bestående af smørstegte kantareller er noget, jeg har holdt af, siden jeg var helt lille! Men faktum er, at interessen for svampe er vokset de seneste år, da min kæreste John voksede op i en rigtig svampefamilie! Så vi tager ofte på svampejagt om efteråret!
Svampe findes i mange forskellige skove. Den måske mest populære svamp, som er spiselig, er kantarellen, og den findes i mange forskellige skove. Kantarellen trives ofte i løvskove med elementer af gran. I de nordlige dele af Sverige findes kantarellerne i gamle og højtliggende gran- og birkeskove om efteråret - gerne i en sydlig position, hvor solen står på.
4 portioner
Til servering
Emilia foreslår: Hvis du vil, kan du servere elgekød, så bliver det endnu mere nærende! Vælg altid kød af god kvalitet (jeg steger normalt elgekød ved ca. 54 grader, så bliver det fint rosa! Og lad det hvile i ca. 5 minutter efter at de har nået temperaturen).
2 madder