Hvad passer bedre til den friske efterårsluft end varmende gryderetter? Vi har bedt Thomas Alcayaga
om at kreere to mættende gryderetter – med årstidens græskar i centrum, selvfølgelig! Han byder på en
labskovs med græskar og en græskarsuppe med blåskimmelost, som kan laves lakto-ovo-vegetarisk!
Nu skete det endeligt, det blev tid til græskar igen. Når efteråret kommer snigende kommer den grønne og orange grøntsager også på bordet. Det er en dejlig alsidig grøntsag, som mætter godt, er billig og kan bruges både i det søde og det salte køkken. Eller rent faktisk, så er det ikke en grøntsag. Det er faktisk bare et rigtigt stort bær.
Der findes et utal af forskellige græskar, hvor nogle gør sig bedst til lamper til halloween. Men de fleste er nu rigtigt gode i køkkenet. De mest kendte fra supermarkedet er Hokkaido og butternut. Men senere er spaghettisquashen også kommet ind på markedet sammen med blue ballet og crown prince. Så det er bare med at finde din egen favorit.
Det afhænger en smule af brugen. Men hvis du fx skal bruge den til suppe, kan du sagtens lade skrællen blive på. Det samme med salater eller bagt, hvor den skæres i mindre stykker. Hvis du gerne vil have at den skal koge helt ud uden brug af stavblender, så kan det være en fordel at skrælle dit græskar, da det holder sammen på kødet. Så skrællen er mere konsistens end smag.
Græskarrene er generelt ret hårde, så du skal også være en smule påpasselig. Sørg for at have et stort skærebræt, så der er plads til at brede dig en smule. Derudover vælg en stor kniv når græskarret skal flækkes. Sæt den i kødet og vug den nu frem og tilbage, så vil den give efter.
Der er meget mad i et græskar. Når du har taget hul på græskaret, kan du med fordel filme det overskydende og sætte på køl. Dog hvis du ved, at du ikke får det brugt, fryser græskar også godt. Så skræl og skær i mindre stykker. Pak det i mindre portionsposer.
4 personer
4 personer