Nu hvor foråret kommer snigende er det tid til at lave mad udenfor. Bliv inspireret af Simon, Anna og Gustav, som sammen driver
Det Vilda Skafferiet – et initiativ, hvor de deler deres viden og passion for naturens spisekammer. Med miljøet for øje
og allemandsretten til deres rådighed arrangerer de guidede ture i naturen og kurser i råvareforarbejdning. I samarbejde
med Trangia, Klean Kanteen og Opinel har de skabt flere lækre opskrifter, der er perfekte til
udendørs madlavning. Lad dig inspirere nedenfor!
Med brunet smør, fløjlsfod, spidskål, enebærrøget svinekæber og rårørte tyttebær.
Opskrift til 6 portioner
Gnocchi
Tilbehør:
Rårørte tyttebær (tilberedes dagen før)
Rårørte tyttebær
Med flødeskum, multebær og mjødurtsirup
Opskrift til 8 portioner
Vafler
Karamelliserede multebær med mjødurtsirup
Vafler
Karamelliserede multebær med mjødurtsirup
Med æble, vintergran og engleurt
Opskrift til 1 liter
Gransirup
Engleurtsirup
Gransirup
Engleurtsirup
1 liter kaffe
At lave kaffe i det fri er fantastisk. Hos Trangia finder du kaffekander, der både kan bruges på sprit- og gasblus samt over knitrende åben ild.
Nyd rygende varm mad midt i naturen, tilberedt på traditionel vis over åben ild. For at få det bedste bål til madlavning kan du følge de syv enkle trin nedenfor.
Her er en lille påmindelse til dig, der ikke er vant til at lave bål i naturen: Lad ilden brænde helt ud. Gløder kan gå ned i jorden, så sluk bålet grundigt med vand, og rør rundt, så alle gløder slukkes. Bålstedet skal altid genetableres til sin oprindelige tilstand.
Mjødurt
Mjødurt er udbredt i hele Danmark. Den trives på fugtige eller våde, lyse steder med et muldrigt underlag med en lavere pH-værdi, f.eks. fugtige enge, grøfter, strandenge, fugtige lunde og moser.
Mjødurt er blevet brugt som naturmedicin, da det indeholder salicylsyre, et stof vi i dag ser i håndkøbsmedicin. Mjødurten er også populær i kulinariske sammenhænge, fortrinsvis som en drik eller sirup lavet af plantens blomster.
Engleurt
Engleurten, også kendt som kvan, stammer fra det nordlige Skandinavien, og i Norge menes den at have overlevet istiden. Planten findes hovedsageligt i fjeldene (fjeldkvan) og langs kysten (kystkvan). Begge er flerårige, men blomstrer kun én gang og dør så efter blomstringen.
Før i tiden var Engleurten et vigtigt levnedsmiddel i Norden, men den har også været brugt til medicinske formål. I dag bruges roden stadig til fremstilling af likørerne Benedictine og Chartreuse samt som ingrediens i fremstilling af spiritus.
Fløjlsfod
En spisesvamp, der er værd at holde øje med i vintermånederne! Fløjlsfoden vokser på dødt ved af forskellige løvtræer i det sene efterår og om vinteren, hvor den trives på både stubbe og stammer.
I dyrkning er den velkendt som Enoki og har et anderledes udseende, da den dyrkes i mørke og derfor helt mangler farvepigmenter. Der findes flere arter i fløjlsfodsfamilien og alle er heldigvis spiselige. Svampen kan tåle temperaturer under frysepunktet og kan plukkes hele vinteren.