Det koreanske køkken

BEMESTRE DET KOREANSKE KØKKEN

Vi ville gerne lære mere om det koreanske køkken og havde brug for inspiration fra en ekspert på området, så vi inviterede madkreatøren og kogebogsforfatteren Jennie Walldén til at komme og hjælpe os. Hun udvalgte også nogle af sine yndlingsprodukter – knive OMO fra Satake. Herunder kommer hun med sine bedste tips og to lækre opskrifter, så du kan prøve koreansk derhjemme.

Korean BBQ – Bulgogi i salatblad

Koreas mest berømte ret internationalt er nok Korean BBQ. Den er enormt populær i Korea, men i dag serveres koreansk mad også i mange andre dele af verden. Og det er ikke så mærkeligt, for det er lækkert, sundt og en hyggelig måde at spise sammen på. Man griller skiveskåret kød ved bordet og spiser det sammen med ris og små grøntsagsretter. Det hele pakkes ofte i salatblade og spises med fingrene, hvilket kaldes ssam (som betyder »indpakket« på koreansk). Det plejer at være værdsat af alle omkring bordet, både store og små.

Korean BBQ, hvor maden tilberedes på en grill midt på bordet, er almindeligt på koreanske restauranter, men derhjemme tilbereder koreanerne som regel kødet på komfuret og serverer det frem med ris og tilbehør. Alt serveres “family style”, dvs. at alt stilles på bordet, og alle tager, hvad de vil have, direkte fra skålene. Den mest almindelige form for Korean BBQ er bulgogi, som er tyndskåret kød marineret i en smagfuld sauce lavet af soja, hvidløg og ristet sesamolie. Der findes flere forskellige varianter af bulgogi, men fælles for dem alle er grundsmagen af soja, hvidløg og sesam, hvilket giver en fantastisk smag til det, man griller eller steger.

Udvalgte produkter

Korean Fried Chicken

En anden meget populær koreansk ret er Korean Fried Chicken. Koreanerne elsker stegt kylling så meget, at de har udviklet deres egen kultur omkring det, som kaldes “chimaek”, dvs. kombinationen af friteret kylling (chi-cken) og øl (maek-ju). Den koreanske kylling er utrolig sprød og
krydret, uden at den dog behøver at være stærk. Den serveres bedst med noget syltet, og i Korea er det ofte syltede kinaradiser. Pommes frites er også populært at spise til, men hvis du vil have en lidt friskere og renere smag, passer det bedre med ris og salatblade.

Der findes forskellige typer Korean Fried Chicken, som både er mild og stærk. Du kan vælge at få den dryppet eller dækket med en stærk-sød sauce, hvilket nok er den mest velsmagende variant af Korean Fried Chicken. Derfor er det også Jennie Walldéns yndlingsopskrift på netop denne ret.

Grøntsager i det koreanske køkken

I Korea spiser man mange grøntsager. De marineres, steges, fermenteres eller syltes ofte i form af tilbehør. De kalder det »banchan« og serverer ofte flere forskellige til hvert måltid. I Korea siger man, at jo flere banchan man får serveret, jo mere velkommen er man som gæst! Alle koreanske måltider indeholder banchan, og ofte flere af dem.

Kimchi er det mest karakteristiske tilbehør og et stærkt kendetegn for det koreanske køkken. I gamle dage, før køleskabe og frysere, blev efterårets rige grøntsagshøst konserveret ved at fermentere den. Det betød, at folk havde mad at spise hele den kolde, golde vinter, og blev dermed en livsnødvendig forsyning for et helt folk. Kimchi laves ved at sylte grøntsager med chili, hvidløg, ingefær og forårsløg og lade det fermentere, hvilket resulterer i en naturlig syltning, der er sprød og syrlig. Kimchi kåres hvert år til verdens sundeste fødevare, og det skyldes de gavnlige mælkesyrebakterier, fibre, chili, hvidløg og ingefær, som alle har en positiv indvirkning på helbredet. Det er også meget velsmagende, så det gør det endnu bedre!