Indkøbskurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv Vis kurv Gå til kassen Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv Vis kurv Gå til kassen Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.

Den 13. februar 2024 er endelig hvide tirsdag (også kendt som semlaens dag i Sverige)! Mange har forsøgt at opfinde nye
varianter af semlaen - men originalen er ikke til at slå! Den svenske kageblogger Yvonne Landin driver instagram-
kontoen bakalite.se, hvor hun byder på masser af gode opskrifter. Hun har udviklet en ordentlig opskrift,
hvor hun guider os i, hvordan man laver de klassiske bestanddele i semlaen fra bunden - med ristet mandelmasse!

Semlor - Svenske fastelavnsboller med ristet mandelmasse

16-18 stk.

TRIN 1: HVEDEBOLLER

Hvedeboller

Du skal bruge

  • 50 g gær
  • 5 dl mælk
  • 1 dl sukker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk kardemomme, friskkværnet
  • 12-13 dl hvedemel
  • 150 g smør

Sukkerlage til pensling

  • ½ dl sukker
  • ½ dl vand, varmt

Sådan gør du

  1. Monter dejkrogen og opløs gæren i den lune mælk.
  2. Tilsæt kardemomme, sukker og 12 dl mel og ælt sammen.
  3. Høvl smør tyndt og tilsæt lidt ad gangen, mens maskinen ælter. Arbejd indtil dejen er glat og slipper fra skålens kanter, cirka 10 minutter. Tilsæt eventuelt lidt mere mel, hvis dejen stadig er klistret.
  4. Dæk skålen til og lad den hæve i 45 minutter.
  5. Tænd ovnen på 200 grader og beklæd to bageplader med bagepapir.
  6. Tag dejen op og del den i 16 lige store stykker. Form til boller og placer på bagepladerne.
  7. Dæk bollerne til med et viskestykke og lad dem hæve i 45 minutter.
  8. Bag bollerne midt i ovnen, indtil de har fået farve, 10-15 minutter.
  9. Lav sukkerlage: Kog vand og bland med sukker i en kop. Rør til sukkeret er opløst og sæt til side.
  10. Pensl bollerne med sukkerlage og lad dem køle af på en rist.

Tips!

  • Hvis du vil koldhæve dejen, skal du halvere mængden af ​​gær, bruge kold mælk og lade dejen stå dækket til i køleskabet natten over. Følg derefter trin 11.
  • Udskift kardemommen med 3 tsk vaniljesukker for en mildere smag.
  • Husk at justere og afkorte bagetiden, hvis du vælger at lave mindre semlor.

TRIN 2: FYLD

Ristet mandelmasse

Du skal bruge

  • 250 g mandler
  • 1-2 bitre mandler (kan udelades)
  • 1½ dl flormelis
  • 1 knsp salt
  • 1 æggehvide
  • ½-1 dl fløde

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 220 grader.
  2. Læg halvdelen af ​​de søde mandler på en tallerken og rist i 5-10 minutter eller indtil de har fået let farve. Lad dem køle lidt af.
  3. Hæld alle mandler, bitre mandler, flormelis og salt i foodprocessoren og bland, til det er grynet.
  4. Tilsæt æggehvider og ½ dl fløde. Blend til glat.
  5. Tilsæt eventuelt mere fløde, og blend til du har en mandelmasse med den konsistens du ønsker.
  6. Hæld mandelmassen i en beholder og stil på køl.

Tips!

  • Du kan også vælge at smutter mandlerne - det giver en anden smagsvariant.
  • Spring ristningen over, hvis du foretrækker en mildere mandelsmag.
  • Udskift de bitre mandler med 1 tsk kardemomme.
  • Erstat fløden med mandelmælk for ekstra mandelsmag.
  • Venter du med at tilsætte fløde til mandelmassen, kan du opbevare den i en beholder med låg i køleskabet i lang tid.

TRIN 3: SAML DINE SEMLOR

Topping

Du skal bruge

  • 4 dl fløde
  • 2 spsk flormelis

Sådan gør du

  1. Hæld fløde i sifonen og gør den klar efter instruktionerne. Sæt den ønskede dyse på.
  2. Skær et låg af bollerne, lav et hul i midten og udhul bollen.
  3. Fyld dine semlor med mandelmasse og top med flødeskum. Sigt flormelis over bollerne og server med det samme!

Forskellige smagsvarianter

Er du træt af den klassiske semla? Her er forskellige forslag til fyld, du kan bruge til at variere med.

  • Chai-krydret mandelmasse
  • Hasselnøddecreme og banan
  • Vaniljecreme og jordbærsyltetøj
  • Multebærsyltetøj og creme fraiche
  • Chokoladecreme
  • Pisket panna cotta med hindbær
  • Karamelsauce med is
  • Kaffekrydret mascarpone

Danske gammeldags fastelavnsboller

ca. 16 stk.

Ingredienser 

Dej

  • 1 ½ dl mælk
  • 2 æg
  • 100 g smør
  • 50 g sukker
  • 50 g grahamsmel
  • Ca. 400 g hvedemel (måske lidt mere, mærk efter)
  • 25 g gær
  • Kornene fra 1 vaniljestang
  • 1 tsk. kardemomme
  • ½ tsk. salt
  • Mælk til pensling

Vaniljecreme

  • Kornene fra en vaniljestang
  • 1 æg
  • 1 spsk. sukker
  • 2 spsk. Maizena
  • 2,5 dl mælk

Remonce

  • 100 g sukker
  • 100 g marcipan
  • 100 g smør
  • Evt. Lakridspulver (ca. 1 tsk. kan tilsættes marcipanen)

Pynt

  • Frysetørret hindbær
  • Evt. lidt guld- eller sølvstøv

Sådan gør du

Dejen: Lun mælken en smule og opløs gæren i. Bland mel, kardemomme og salt og smuldr smørret i (hold evt. lidt af melet tilbage). Kornene fra vaniljestangen blandes med lidt sukker. Pisk æggene og bland sukker, vaniljen og mælk i. Ælt melblandingen og mælkeblandingen godt sammen (vi brugte en røremaskine), dæk den til med et viskestykke og sæt den til hævning i ca. 45 min til 1 time.

I mens dejen hæver forberedes fyldet.

Vaniljecremen: Alle ingredienserne kommes i gryden – kom også gerne den tomme vaniljestang med. Varm det op ved middel varme, mens du konstant rører i det, indtil cremen begynder at koge op og blive tyk. Når du har nået den rette tykke konsistens, tager du gryden af komfuret, fjerner den tomme vaniljestang og hælder cremen i en skål og lader den køle af – rør i skålen af og til.

Remoncen: Ælt alle ingredienser godt sammen til en ens masse. Hvis du synes, det er nemmere at bruge en elpisker, kan denne også bruges. Pas på med at overpiske.

Efter hævning æltes dejen hurtigt igennem og rulles ud til en stor kvadratisk firkant, tykkelse ca. 1/2 cm. Herefter skæres ca. 16 kvadratiske stykker. På hvert stykke lægges 1 tsk. creme og 1 tsk. remonce. Fold hjørnerne af dejen ind over fyldet, klem dem godt sammen i samlingerne, så fyldet ikke kan løbe ud, og bollerne bliver runde. Læg dem – med samlingen nedad - på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 30 minutter under et rent klæde.

Fastelavnsbollerne pensles og bages i en 200 grader varm ovn i ca. 15 minutter.

Lad fastelavnsbollerne køle lidt af på en rist. Pynt med glasur og det ønskede pynt som f.eks. frysetørret hindbær eller hakkede pistacienødder.

Tilføjet til kurven
Gå til kurven

Andre kunder købte også:

Vis alle tilbehørsprodukter
Gå til kurven
Din tryghed
Altid 365 dages fortrydelsesret
Gratis levering ved køb over 500 kr. (*gælder ikke produkter, der kræver pallefragt)
Køkkenudstyr siden 2009
Officiel forhandler af alle mærker
Læs mere om KitchenOne