Den 4. marts 2024 er endelig hvide tirsdag (også kendt som semlaens dag i Sverige)! Mange har forsøgt at opfinde
nye varianter af semlaen - men originalen er ikke til at slå! Den svenske kageblogger Yvonne Landin driver instagramkontoen
bakalite.se, hvor hun guider os i, hvordan man laver de klassiske bestanddele i semlaen fra bunden - med ristet mandelmasse!
16-18 stk.
Sukkerlage til pensling
Er du træt af den klassiske semla? Her er forskellige forslag til fyld, du kan bruge til at variere med.
ca. 16 stk.
Dej
Vaniljecreme
Remonce
Pynt
Dejen: Lun mælken en smule og opløs gæren i. Bland mel, kardemomme og salt og smuldr smørret i (hold evt. lidt af melet tilbage). Kornene fra vaniljestangen blandes med lidt sukker. Pisk æggene og bland sukker, vaniljen og mælk i. Ælt melblandingen og mælkeblandingen godt sammen (vi brugte en røremaskine), dæk den til med et viskestykke og sæt den til hævning i ca. 45 min til 1 time.
I mens dejen hæver forberedes fyldet.
Vaniljecremen: Alle ingredienserne kommes i gryden – kom også gerne den tomme vaniljestang med. Varm det op ved middel varme, mens du konstant rører i det, indtil cremen begynder at koge op og blive tyk. Når du har nået den rette tykke konsistens, tager du gryden af komfuret, fjerner den tomme vaniljestang og hælder cremen i en skål og lader den køle af – rør i skålen af og til.
Remoncen: Ælt alle ingredienser godt sammen til en ens masse. Hvis du synes, det er nemmere at bruge en elpisker, kan denne også bruges. Pas på med at overpiske.
Efter hævning æltes dejen hurtigt igennem og rulles ud til en stor kvadratisk firkant, tykkelse ca. 1/2 cm. Herefter skæres ca. 16 kvadratiske stykker. På hvert stykke lægges 1 tsk. creme og 1 tsk. remonce. Fold hjørnerne af dejen ind over fyldet, klem dem godt sammen i samlingerne, så fyldet ikke kan løbe ud, og bollerne bliver runde. Læg dem – med samlingen nedad - på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 30 minutter under et rent klæde.
Fastelavnsbollerne pensles og bages i en 200 grader varm ovn i ca. 15 minutter.
Lad fastelavnsbollerne køle lidt af på en rist. Pynt med glasur og det ønskede pynt som f.eks. frysetørret hindbær eller hakkede pistacienødder.