Jaktspecial med Emilia Nilsson

Jaktspecial med Emilia Nilsson

Jaktspecial med Emilia Nilsson

Efteråret og jagtsæsonen er her! Vi besøger nordlændingen og svineavleren Emilia Nilsson.
som tog hjem bronzemedaljen i Sveriges Mesterkok 2019. Hun tipser om sine favoritredskaber i køkkenet og
deler desuden ud af den hemmelige opskrift på tjæderen, hun lavede til sin mesterkok-audition!

Foto: Babbi.se

Hej Emilia! Hvem er du?

Jeg hedder Emilia Nilsson og bor og arbejder på min familiegård i Silsjönäs, som har været i familien siden 1815. Jeg er til daglig svineavler og arbejder i familievirksomheden inden for skovbrug. Derudover driver jeg også mit eget med mad - min store interesse! Mad har altid ligget mig nært! Siden min medvirken i Sveriges Mesterkok er det blevet en del af min hverdag og arbejdsliv. Der er ikke noget bedre end at arbejde med sin interesse!

Nu er jeg i slutspurten med at skrive min kogebog, som kommer ud i november. Så meget arbejde og så fantastisk sjovt at få realiseret sin drøm!

At jeg elsker madlavning så meget, kommer mest fra min opvækst, tror jeg. Det overflod af råvarer, vi har heroppe i nord, vildtkød gennem jagt, bær og svampe. Og også de råvarer, vi har her på gården med svinekød og oksekød og dem, vi dyrker! Det driver en til at ville udnytte råvarerne på den bedst mulige måde.

Hvad er fordelene ved at spise vildt?

Vildt er en af de nemmeste måder at spise lokalt på. Jag selv, køb af jægere eller lokalt fra butik. En enkel måde at slippe for klimafrygten! Det er både bedre for miljøet og samvittigheden. Når man jager selv, ved man, at dyret har levet sit liv i frihed i skoven, roligt og stille. Vildtkød indeholder også mere af både vitaminer (C og E) og mineraler (jern og zink) end de industrielt opdrættede dyr, takket være at de spiser naturlig føde!

Hvis man ikke ønsker at gå ud og jage selv, men gerne vil have fat i vildt, stykningsdele eller i større portioner, så spørg din nærmeste vildthåndteringsanlæg/jagtlag. Eller hør i en vildtafdeling i en torvehall. De burde kunne skaffe det, som ønskes.

Et tip når det kommer til at tilberede vildt: overstege ikke kødet, medium er bedst! Arbejd også med smage fra skoven, enebær, tyttebær osv., det kommer man langt med!

At udnytte hele dyret er for mig en selvfølge. Jeg er opvokset med, at man udnytter alt, hvad man kan, man smider ikke mad væk simpelthen. At tilberede alt, hvad der er muligt, på en måde der passer til hver detalje, føles både bedre i hjertet og i maven. At koge fond og bouillon på benene til en god sauce eller en fyldig kødsuppe hæver også smagsoplevelsen af en ret.

HÆNGMØRINGSKYL FRA CASO

Udvalgte produkter

Ankarsrum med jagtkasse på købet

MERE INSPIRATION