Lyst til pandekager? Du behøver ikke lave dem på samme måde hver gang. Du kan variere så meget som
du ønsker. Vi har fået hjælp fra Annika Goldhammer, der har instagramprofilen @detblirbarapannkaka. Hun
deler tre lækre og friske opskrifter med os, samt hendes bedste tips til at lave den perfekte pandekage.
Pandekager er en af de mest googlede opskrifter i Danmark. Det er bemærkelsesværdigt eftersom, at det også er en af verdens nemmeste opskrifter at huske. Et trick er at tænke på 112: 1 æg, 1 dl mel og 2 dl mælk. Mængden er til én person og skal blot ganges op med antal af personer, som skal spise med. Efterfølgende bør du tilsætte en smule salt og smør. Jeg justerer den klassiske 112-opskrift en smule og tilsætter gerne lidt brunet smør, for at gøre pandekagerne ekstra gode.
En nem måde at variere dine pandekager på er, at tilsætte smag til dejen. Det kan f.eks. være kardemomme, vanilje, urter eller friske krydderier der er i sæson. I foråret elsker jeg f.eks. at lave pandekager med skovmærke.
Det kan også være fint at blande blade fra morgenfruer, violer, salvie eller andre spiselige planter i dejen.
Blander du varmt smør med kold dej, dannes der smørklumper i dejen. Så sørg for at køle smørret af, hvis dejen har stået i køleskabet inden.
Hvedemel er en klassiker til pandekagerne, men prøv at bytte en del af melet ud med fuldkornsmel. Således opnår du et mere fiberrigt og mættende resultat.
Overskydende pandekager kan sagtens fryses ned. Du kan med fordel lægge et stykke bagepapir mellem hver, så de er nemmere at skille ad hvis du ikke skal have dem alle på én gang. Varm dem op i mikroovn eller ovn, eller på panden ved lav varme.
Pandekager er også en perfekt dej at tilsætte rester til. Har du f.eks. en ovnbagt gulerod, en håndfuld spinat der begynder at se vissen ud eller en blød rødbede kan du med fordel blande det i dejen og undgå madspild.
Tynde pandekager kan varieres på uendelige måder og jeg foretrækker at servere dem med sæsonens
bær og frugt. Derfor bliver denne med blodappelsin og andre citrusfrugter. Jeg har lavte min egen curd,
som jeg smager til med bergamotteskal, men man kan også bruge en færdiglavet lemon curd eller appelsin-
marmelade, hvis det er det man har lyst til. Hvis du vil gøre den ekstra lækker, kan du tilsætte et skvis
Grand Marnier til dejen.
ca 6 portioner
Tilbehør
Kandiseret blodappelsin
Kandiseret blodappelsin
Den her japanske hvidkålspandekage er en af mine favoritter når jeg er sulten efter madpandekager.
Den kan indeholde næsten hvad som helst, men indholder som oftest en form for kål. Ordet okonomiyaki
betyder mere eller mindre "lav mad efter ønske". Jeg er har lavet en nem okonomiyakisauce, men du kan
også sagtens servere den med en srirachasauce, hvis det skal være endnu nemmere.
2 portioner
Okonomiyakisauce
Srirachasauce
Til servering
I februar fejrer vi også fastelavn - så hvorfor ikke kombinere de to? Her er et bud på en lækker
pandekage med mandelcreme og flødeskum. For at få en lys mandelmasse bør man smutte mandlerne
inden, men jeg synes det er unødvendigt og derfor bruger vi almindelige mandler med skal. Således får
man også den gode smag, der sidder i skallen. Brug rørsukker for at få en mere rustik mandelmasse
med en sukkeragtig konsistens. Du kan også bruge flormelis for en mere traditionel mandelmasse.
Mandelmasse
Til servering
Mandelmasse