Bare fordi vi kører på vintertid, det snart er jul og vejret er blevet meget koldere, så er der bestemt
ikke nogen grund til at pakke grillen væk. Godtnok er det lidt for koldt at stå og grille hamburgers i bare
ben, men nu er det tid for noget andet.
For mig er grillen lige så spændende om vinteren, som den er om sommeren. Det er bare nogle andre ting, som ender på grillen i de mørkere måneder. Hvor man om sommeren faktisk kan grille alt mellem himmel og jord, så tiltrækkes jeg i det sene efterår og vinteren mest af de store stykker kød, som skal have lang tid ved lavere grader. Du har jo ikke lyst til at gå og vende dine tynde bøffer i stiv kuling, så hellere have ting som kan passe sig selv.
Jeg har givet mig i kast med at lave en hel and på rotisseri sammen med både kartofler, som har stegt med i det andefedt, som dryppede fra anden og en lille grønkålssalat for at give lidt friskhed. Tanken er egentlig også, at hvis du har noget godt grilludstyr, så har du nu muligheden for at lave en saftig langtidsstegt and til jul, hvis der allerede er fyldt op i ovnene indenfor, Du kan sagtens have to ænder på et rotisseri.
En lille dessert er næsten altid et must. Jeg har lavet bagte/grillede æbler med en lille crumble på toppen. Det er det nemt at lave og du har næsten altid ingredienserne ved hånden. Få tænker over det, men en urt som timian hører ikke kun til i det salte køkken. Prøv at komme en smule frisk, finthakket timian i crumbledejen. Det løfter den op.
Rotisseriet er din ven. Du må ikke undervurdere et rotisseri til din grill, når det gælder grill i de koldere måneder. Rotisseriet gør, at du ikke nødvendigvis skal vende stegen eller fuglen hele tiden. Det gør også, at mens det drejer rundt, så bliver stegen løbende “penslet” med noget af fedt, som smelter fra stegen. Jeg synes det gør, at du meget lettere får sprød svær og skind på fuglen. Rotisseriet fra Everdure har den ekstra lige fordel i forhold til andre, at det er enormt let at bruge, da kløerne fæstnes lidt anderledes med en knap som trykkes ned, så du ikke er nødt til at skrue på små skruer. Dette finder man ud af er en fordel, når man har stået og forsøgt at spænde/åbne skruer, som er utroligt varme. Derudover er der også elektrisk lys, som kan være en fordel i den mørke årstid.
Et godt stegetermometer. Hvis du tilbereder en større portion kød, kan det være en god idé at have et trådløst termometer, som løbende kan opdatere dig på processen. De findes i mange forskellige prisklasser, men en model som denne er optimal, når du bruger rotisseri, da der ikke er ledninger, som kører med rundt.
Røgboks. Tilføj ekstra smag til dine grillerier med en røgboks. Når det er koldt kan du også bruge din grill til at røge i og når det er rigtigt koldt i vejret, kan du holde temperaturen så lav, at du kan koldrøge.
Gode støbejernspander og fade, som kan gå på grillen. Ofte skal du have en beholder under dit rotisseri, så du kan lige så godt opfange alt det gode under og bruge det videre i tilberedningen af fx kartofler og andre rodfrugter.
4 portioner
4 portioner