Indkøbskurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv Vis kurv Gå til kassen Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.
Indkøbskurv Kurv Vis kurv Gå til kassen Din indkøbskurv er tom
0
Tilføjet til kurven
stk.

I en tid hvor alting går rygende stærkt og man hele tiden er på, kan det være helt forløsende at trække
stikket og søge ud i naturen. Og endnu bedre - lave sin mad derude.

Og det behøver ikke være så omstændigt, som det måske kunne lyde, at rykke køkkenet udenfor. Vi kommer
her med tre gode retter, som nemt kan laves under en blå himmel. Når du rykker så tilpas langt ud, at dine skuldre
falder en smule ned, sker der heller ikke noget ved at dine vafler blive lidt ekstra brune i kanterne. Jeg garanterer
dig, det smager præcist lige så pragtfuldt.

Planlægning

Når du rykker madlavningen ud af de vante rammer, kræver det en smule planlægning. Du har først og fremmest ikke de normale bekvemmeligheder ved hånden, så du skal sørge for at få det hele med i første omgang. Sørg for at lave nogle gode tjeklister, så du husker både at få alt fra salt til lighter og skraldeposer med. Samtidig skal du også økonomisere en smule med pladsen. Det er jo begrænset hvor meget du kan tage med. Lav nogle simple retter, hvor der ikke skal bruges for mange forskellige ingredienser i. Sørg for at finde en god balance.

Grejet

Jeg har sagt det mange gange, og kommer nok også til at gentage mig selv flere gange. Du må altså aldrig gå ned på grej. Her bør du også planlægge en smule i forvejen - for hvor går turen hen? Må du lave bål kan du jo både tage bålpanden med, som jeg bruger til morgenmadstacos, eller en mere fornuftige picnic-stegepande i forhold til pladsen. Hvis du laver mad over bål, skal du også huske at tage brænde med eller sørge for at kunne skaffe det i området. Ved flere offentlige shelters og bålpladser i Danmark er der brænde tilgængeligt. Men tjek op på det inden, så du pludselig ikke er tvunget til raw food.

En Trangia stormkøkken er uovertruffen fordi det praktisk talt ikke fylder noget, og så har du pakket to gryder, en pande og eventuelt en kedel sammen med. Den fås både med i versioner med gas og spritbrænder. Jeg synes gasbrænderen er utrolig god, da den både varmer hurtigt op og er pålidelig i de situationer, hvor du gerne vil have mad hurtigt. Du bor jo bare i et land hvor det regner, og så du slipper for at battle med vådt brænde.

Når du er på tur, skal du også overveje hvad du vil spise af. Jeg er stor fan af det emaljerede jernservice. Det er så holdbart at det er sagtens tager en masse ture i rygsækken samtidig med at det er så flot, at det snildt kan inddrages i det daglige.

Maden

Der er noget mad som gør sig bedre på tur end andet. Dette både i forhold til holdbarhed, vægt og mængde.

Hvis man ikke vil slæbe sig en pukkel til med maden til to måltider, skal man tænke en smule pladsbesparende. Sørg for ikke at tage meget mere med end du skal bruge. Jeg laver små pakker med salt, ris, pasta og hvad jeg ellers skal bruge af krydderier. Derudover pakker jeg så meget som muligt i vakuum, da det så fylder mindre. Faktisk fryser jeg nogle af disse pakker inden, med de ting som kan klare det. Så kan jeg bruge dem i køletasken som køleelement samtidig med at det for ferskvarerne forlænger holdbarheden. Jeg bruger Zwillings Fresh and save system, så poserne kan genlukkes, hvis du ikke bruger det hele på en gang. Til min pølseret pakkede jeg både frosne ærter, pillede løg, hvidløg og krydderurter sammen i en pose.

Du kan med fordel vælge røgede/forædlede produkter som f.eks. bacon, chorizopølser og røget laks, når du skal planlægge maden til din tur. De begår sig lidt bedre på tur end f.eks. fersk fisk og skaldyr. Selvom jeg elsker at koge mine fonder selv, så vælger jeg også på ture at tage koncentrerede fondkapsler og bouillonterninger med. De fylder ikke noget og giver masser af smag på en nem måde, så du ikke skal have så mange forskellige ting med. Undgå ting i glas, da det vejer upraktisk meget.

Tjekliste

Jeg har en lille tjekliste, som jeg altid går igennem inden jeg tager afsted. Det er ikke altid jeg skal bruge alt på listen. Mere så man går igennem de forskellige scenarier, så man ikke lige pludselig mangler noget at tænde bålet med eller skraldeposerne. Stedet skal jo helst ligne sig selv, når du forlader det. Faktisk skal det helst se lidt bedre ud.

  • Ild (noget at tilberede mad på): Trangia - Brænde - Fyrtøj - Optændingsmateriale - Økse eller Sav.
  • Kogegrej: Gryde - Pande - Kniv og Skærebræt - Ske - Tallerken - Gaffel - Madpincet.
  • Kaffe: Fordi… (tragt, kop/kande, bønner)
  • Rengøring: Svamp - Opvaskemiddel - Karklude - Viskestykke - Håndsprit - Vådservietter - Skraldeposer.
  • Mad: Vand - Salt - Peber - Fond - Syre (citroner, eddike osv til tilsmagning) - Olie/Fedtstof - og selvfølgelig resten af det du skal spise.

OPSKRIFT

Bålvafler

Det er samme opskrift, som jeg laver hjemme. Her skifter jeg bare den brunede smør ud med olie. Smørret
kan godt sætte sig en smule, hvis man er ude i koldere grader. Lav dejen på forhånd, så du slipper for at battle
for meget med våde varer på turen. Hæld dejen på glas eller kom den i en flaske, når den er lavet. Så skal den
blot rystes en smule før den doseres på jernet. Husk at smøre dit vaffeljern ekstra godt første gang du bruger
det, så de ikke hænger fast. De her vafler kan egentlig bruges både til dessert og morgenmad. Varier frugten
efter årstiden og hvad du har lyst til.

 

Du skal bruge:

Giver 5-6 vafler

  • 200g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk salt (strøget)
  • 3dl mælk (eller kærnemælk)
  • 3 æg
  • 0,75dl olie

Herudover

  • 200g skyr rørt med en smule honning og vaniljesukker
  • 125g hindbær
  • 2-3 abrikoser

 

Sådan gør du:

  1. Rør hvedemel, bagepulver, sukker, salt og vaniljesukker sammen. Kom mælk og æg i en skål. Pisk det godt sammen. Tilsæt de tørre produkter og pisk til der ikke flere melklumper. Kom olien i. Kom i en beholder. Ryst den godt før du skal lave vaflerne.
  2. Varm vaffeljernet godt op i gløderne. Pensel med en smule fedtstof lige før vaffeldejen kommes i. Bag vaflerne til de er gyldne og sprøde. Det kan variere en smule efter hvor meget gang du har i bålet. Vend hjertet en gang imellem så de bager ensartet.
  3. Server de varme vafler sammen med skyr og frisk frugt.

Morgenmadstacos

Nu er det næsten for oplagt at lave tacos ude. Tortillas fylder væsentlig mindre end brød. De kan varieres
i det uendelige. Drop bacon og kom pølser på i stedet. Tag en dåse refried beans og du får ekstra meget fylde.
Det hele laves på den samme stegeplade. Modellen på 38 cm er mere end nok til at lave morgenmad til 3-4
mennesker. Du kan selvfølgelig også lave maden i din Trangia eller på en normal pande.

Du skal bruge:

8 dobbeltdækker tacos

  • 16 majstortillas (12cm)
  • 125g cheddar
  • 16 skiver bacon
  • 4 æg
  • 125g cherrytomater
  • 16 padronpeber
  • 2 avocados
  • Hotsauce
  • 2 lime
  • Evt koriander

Sådan gør du:

  1. Start med at varme bålfadet godt op. Læg herpå tortillas og fordel cheddar over dem. Læg en ny tortilla over. Lad dem stege et minut eller to (afhænger af varmen). Vend dem og steg endnu et par minutter. Læg dem herefter over på et fad.
  2. Kom baconskiver, padronpebre og tomat på. Når baconet er sprødt og pebre og tomater har taget lidt farve tages de af. Slut af med æggene. Slå dem ud direkte på panden og krydr med salt og peber. Kør dem rundt med en palet. Når de er scramblede, tages de af varmen. Fordel nu bacon, æg, pebre og tomater i dine tortillas. Top med avocado, evt. koriander og hotsauce. Slut af med en smule limesaft. Server med det samme.

Spansk pølseret

Det er ikke rigtigt en paella. Og det er slet ikke en svensk pølseret. Men det er en dejlig nem ret, som jeg
også ofte laver derhjemme. Nogle gange supplerer jeg også med nogle peberfrugter og f.eks. kylling. Men
her på turen har jeg holdt den ultra enkel. Den klarer næsten helt sig selv i Trangiaen. Dog skal du lige være
opmærksom på at den ikke koger helt tør, da bunden i gryden er ret tynd og flammen er kraftig. Du kan bare
slukke for varmen når den næsten er færdig, så kan den trække færdig selv.

Jeg havde et lille blomkål med, som kom direkte i gløderne for at få lidt ekstra grønt. Det kunne også være
stegt på panden, mens risene trak færdigt.

Du skal bruge:

Til to personer

  • 2 skalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 200g halvferske chorizos. Kan erstattes af andre pølser eller f.eks. kylling.
  • 8 cherrytomater
  • 2 rosmarinkviste og 2 laurbærblade
  • 150g ris.
  • 1 pinch safran
  • Ca 5dl vand
  • 1 bouillon terning
  • 50g frosne ærter

Sådan gør du:

  1. Skær løgene i mindre stykker. Hak hvidløgsfedene fint.
  2. Svits i en smule olie sammen med chorizoen. Tilsæt tomater, rosmarin, laurbærblade, ris og safran.
  3. Lad det stege let i olien og tilføj herefter vand og bouillonterning. Der skal stå et par centimeter vand over risen. Smag til med salt og peber. Lad det simre under låg i cirka 20-25 minutter.
  4. Lige før det er færdigt tilsættes ærterne. Sørg løbende for at det ikke koger tørt, så mangler det vand, hvilket du blot supplere op med. Lad det trække 5 minutter før du serverer.
Tilføjet til kurven
Gå til kurven

Andre kunder købte også:

Vis alle tilbehørsprodukter
Gå til kurven
Din tryghed
Altid 365 dages fortrydelsesret
Gratis levering ved køb over 500 kr. (*gælder ikke produkter, der kræver pallefragt)
Køkkenudstyr siden 2009
Officiel forhandler af alle mærker
Læs mere om KitchenOne