Øl er så meget mere end bare en øl, og der er en hel verden derude at udforske! Vi spurgte Kristian, som er
produktionschef hos Poppels Bryggeri udenfor Göteborg. Nedenfor finder du svar på, hvad forskellen er
mellem de forskellige typer øl, hvilket glas du skal vælge, og hvordan du begynder at brygge din egen øl.
Når det kommer til at drikke øl og prøve øl, anbefaler vi altid at bruge det rigtige glas. Forskellige former på glasset fremhæver forskellige typer øl. Nogle aspekter at forholde sig til:
Enten tager man den omstændige vej og får en god bog om hjemmebrygning og starter fra bunden. I så fald anbefaler jeg, at du sammensætter dit eget udstyr i stedet for at købe et bryggeri. Så lærer du mere og forstår processen bedre. Ellers er alternativet at købe et fleksibelt ølbrygningssæt. Overordnede tips er desuden at købe gode råvarer, hold styr på temperaturerne og vigtigst af alt er at holde styr på renlighed!
Tænk over, hvilke smage du sætter pris på i mad. Kan du lide bitterhed, sødme, salt osv.? Hvis du ikke sætter pris på bitterheden i øl, så prøv en sødere ølstil som Stout. Har du prøvet Suröl? Vær ikke bange for at prøve noget nyt. Prøv også at kombinere øl og mad. En masse øl går fra godt til fantastisk, hvis du kombinerer det med det den rigtige ret. Prøv en IPA med en ældet Cheddar, en bygvin med en ældet Gouda eller hvorfor ikke en Stout med en blåskimmelost? Pas på med at kombinere bitre øl med stærk mad og sørg for, at smagsintensiteten er på samme niveau. Vigtigst af alt: ikke al øl smager af den internationale pilsner!
Vi deler øl ind i tre forskellige familier, der er baseret på den anvendte gærtype: Ale, Lager og spontan gæring.
Ale er den familie, der også kaldes overgæret øl. Dette har at gøre med, hvordan gæren agerer, når den gærer. Den har en tendens til at hæve sig, deraf navnet. Ale-familien inkluderer mange forskellige øltyper, såsom:
Lager er den familien, der kaldes undergæret øl. Lager-øl er gæret ved en koldere temperatur, og processen tager længere tid. Gæren har en tendens til at synke under gæring. Lager-familien inkluderer bl.a.:
Spontan gæret øl er en del af en familie, der simpelthen forklares ved, at du ikke kontrollerer gæren på samme måde. Dette handler om at lade gæren, der bevæger sig frit i luften, håndtere gæringsprocessen. Denne type gæring kaldes normalt vildgær. Hvad der også kendetegner disse typer øl er, at man altid kombinerer gæren med bakterier og derefter hovedsageligt mælkesyrebakterier. Det er disse, der skaber syren i øllen og forklarer begrebet surøl. Det er hovedsageligt traditionelle belgiske øltyper, der dominerer denne familie: